ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Șeful diplomației moldovenești a avut la Bruxelles mai multe întrevederi cu oficiali europeni

09:28 | 12.10.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 12 oct. /MOLDPRES/. Viceprim-ministrul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, aflat în vizită de lucru la Bruxelles, a desfășurat o serie de întrevederi vizând intensificarea cooperării cu Uniunea Europeană și de monitorizare a implementării celor convenite în cadrul vizitei prim-ministrului Natalia Gavrilița, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al MAEIE.

La întrevederea cu Oliver Varhelyi, comisar european pentru vecinătate și extindere s-a discutat pregătirea pentru reuniunea Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană planificată pentru 28 octombrie curent, în cadrul căreia se vor evidenția acțiunile prioritare care urmează să fie realizate de Republica Moldova în vederea atingerii obiectivelor trasate pentru implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

„Mesajele transmise de partenerii europeni au relevat întreaga lor deschidere pentru a sprijini țara noastră în realizarea reformelor. Este important să valorificăm această deschidere, inclusiv prin mobilizarea exemplară a tuturor instituțiilor vizate or, realizarea angajamentelor asumate în raport cu UE coincide cu mandatul primit de Guvern de la cetățeni, ceea ce nu poate decât facilita parcursul nostru european", a spus vicepremierul Nicu Popescu.

În discuțiile cu Katarína Mathernová, director general adjunct al Directoratului Vecinătate și Negocieri privind extinderea din cadrul Comisiei Europene și Michael Siebert, director pentru Rusia, Parteneriatul Estic, Asia Centrală, cooperare regională și OSCE, Serviciul European de Acțiune Externă, a fost analizată modalitatea optimă de valorificare a Planului de recuperare economică și perspectivele de lansare a dialogurilor tematice la nivel înalt.

De asemenea, oficialul moldovean a avut o întrevedere cu Fernando Andresen Guimaraes, consilier diplomatic al președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Totodată, în cadrul discuțiilor au fost abordate subiecte ce vizează posibilitățile de accesare a asistenței macro-financiare, situația în sfera energetică și alte teme de actualitate de pe agenda internă și externă a Republicii Moldova. 

Foto: Claudio Centonze, Serviciul audiovizual al Comisiei Europene

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!