ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

S-a încheiat o nouă ediție a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău

13:00 | 12.10.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 12 oct. /MOLDPRES/. O nouă ediție a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău, eveniment cinematografic de tradiție, ajuns la al șaptelea an, s-a încheiat duminică seară, dar trei dintre filme își vor continua în perioada următoare traseul prin alte cinci oraşe din Republica Moldova, informează MOLDPRES.

Timp de patru zile, în perioada 7-10 octombrie, spectatorii din Chișinău au putut vedea un număr record de filme românești - noi, dar și clasice: 13 lungmetraje, proiectate la Cinema Odeon, și 17 scurtmetraje, prezentate la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Republica Moldova: „Berliner” (2020), de Marian Crişan, „Malmkrog” (2020), de Cristi Puiu, „#dogpoopgirl” (2021), de Andrei Huţuleac, „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” (2021), de Radu Jude, „Neidentificat” (2020), de Bogdan Apetri, „Otto Barbarul” (2020), de Ruxandra Ghiţescu sau „Întregalde” (2021), de Radu Muntean, dar şi filme clasice precum „Angela merge mai departe” (1966), de Lucian Bratu, sau „A fost sau n-a fost?” (2006), de Corneliu Porumboiu.

Trei dintre filmele din program – comediile „Berliner” şi „#dogpoopgirl” şi „Angela merge mai departe”, care o are în rolul principal pe Margareta Pâslaru, vor putea fi văzute în perioada următoare în alte cinci oraşe: Nisporeni (13-14 octombrie), Călărași (16-17 octombrie), Bălți (23-24 octombrie), Cahul (30-31 octombrie) și Soroca (6-7 noiembrie). Proiecţiile vor fi cu intrare liberă.

Zilele Filmului Românesc au fost organizate de Asociația Cineaștilor Independenți „Alternative Cinema” din Republica Moldova, prin regizorul Dumitru Grosei, și casa de producție Rova Film din România, prin regizorul Marian Crișan. Evenimentul este sprijinit de Ministerul Culturii din Republica Moldova, Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, Centrul Național al Cinematografiei din Republica Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și Uniunea Cineaștilor din România.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!