ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Rusia a pierdut aproape un milion de oameni în ultimul an

13:43 | 12.10.2021 Categorie: Externe

Moscova, 12 oct. /MOLDPRES/. Populația Rusiei a scăzut timp de 12 luni, din octombrie 2020 până în septembrie 2021, cu aproximativ 997 de mii de oameni, scrie pe pagina sa de Facebook demograful rus Alexei Rakșa, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.

Această scădere este într-un raport direct cu scăderea dramatică a speranței de viață (cu aproximativ patru ani). La rândul său, aproape întreaga creștere a mortalității are drept cauză infecțiile cu Covid-19, nu ‘panica’ sau ‘refuzul serviciilor medicale planificate’. O parte mică a acestei mortalități sporite se datorează refuzului primirii în urgență din cauza depășirii capacității spitalelor cu Covid, suprasolicitării serviciilor de ambulanță, cu maxim 10-20 mii din cauza mortalității sporite prin consum de alcool și droguri”, mai scrie Rakșa.

Chiar dacă mai mulți experți consideră că oficialii de la Moscova diminuează proporțiile pierderilor umane, Rusia are oficial una dintre cele mai mari cifre de morți din lume Covid-19 – aproape 218.000 de decese, dar cel puțin 660.000 de decese în exces față de media obișnuită de la începutul pandemiei în martie 2020.

În prezent, populația totală a Rusiei este în jur de 145 de milioane, mai mică decât atunci când președintele Vladimir Putin a venit la putere în 2000, în ciuda anexării Crimeii de către Moscova în 2014, care a adăugat 2 milioane statisticilor oficiale ale Federației Ruse.

Depopularea anterioară a Rusiei a venit în anii 1990 – un deceniu de criză economică, când natalitatea s-a prăbușit și problemele sociale precum sărăcia și alcoolismul au cunoscut o creștere dramatică.

Scăderea precedentă record a populației a avut loc între iulie 1999 și iunie 2000, când populația Rusiei  s-a diminuat cu 983.000, scrie Rakșa. După ce a crescut în mod constant pe parcursul anilor postbelici ai Uniunii Sovietice, sporul natural al Rusiei a înregistrat scăderi consistente timp de decenii după dezintegrarea URSS în 1991.

O creștere semnificativă a populației s-a înregistrat în jurul anului 2012, iar apoi a început din nou o scădere în anii premergători pandemiei, pe măsură înăspririi climatului economic, un factor fiind și sancțiunile economice impuse de Occident după anexarea Crimeii în 2014.

Putin a promovat o serie de politici pentru a spori rata natalității, cum ar fi un sistem generos de “capital de maternitate” care oferă noilor părinți echivalentul a mii de dolari care pot fi cheltuiți pentru locuințe sau educație. Însă, scăderea populației Rusiei este un proces în care deocamdată nu există semnale de revenire la un trend ascendent.

Foto: news10.com

img21007607

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!