ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Neaplicarea recomandărilor CNA la elaborarea legilor a prejudiciat bugetul cu 2,5 miliarde de lei

15:11 | 12.10.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 12 oct. /MOLDPRES/. Din cauza neaplicării procedurii și recomandărilor expertizei anticorupție, proiectele de acte legislative și normative aprobate în perioada anilor 2019-2020 au prejudiciat bugetul public cu circa 2,5 miliarde de lei. Datele sunt reflectate în studiul „Expertiza anticorupție 2019-2020: eficiență, costuri, impact", elaborat cu sprijinul PNUD, comunică MOLDPRES.

CNA a efectuat expertiza anticorupție la 1448 de proiecte de acte normative, dintre care 768 au fost proiecte de hotărâri de Guvern, 577 proiecte de legi și 103 acte departamentale, elaborate în perioada anilor 2019-2020. Autorii studiului au estimat că valoarea prejudiciilor evitate la Bugetul Public Național pe proiectele respinse sau retrase a depășit 1,5 miliarde de lei, iar valoarea totală a costurilor pe proiectele adoptate a constituit 2,5 miliarde de lei.

Experții au constatat că principalele riscuri de corupție detectate în proiectele de legi au fost abuzul în serviciu, urmat de depășirea atribuțiilor de serviciu, conflictul de interese, favoritismul, coruperea pasivă, coruperea activă, exercitarea influenței necorespunzătoare și traficul de influență. Acestea s-au regăsit preponderent în actele normative din domeniile „economie și comerț", „buget și finanțe", precum și domeniul „educație, cultură, culte și mass-media".

Studiul „Expertiza anticorupție 2019-2020: eficiență, costuri, impact" a fost realizat în cadrul proiectului „Lupta cu corupția prin consolidarea integrității în Republica Moldova" implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!