ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerul Agriculturii va susţine cercetarea în domeniul horticol şi tehnologii alimentare

10:34 | 13.10.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 13 oct. /MOLDPRES/. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare va susţine Institutul Știinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare​ (IȘPHTA), după ce ministrul de resort a vizitat recent şi a discutat cu administrația centrului de cercetare despre vulnerabilitățile instituției și soluțiile oportune pentru depășirea acestora, transmite MOLDPRES.

Părțile au analizat obstacolele ce limitează funcționalitatea institutului, au identificat direcțiile prioritare pentru consolidarea sistemului de cercetare și inovare din sector și au explorat modalitățile de sporire a vizibilității instituției pe plan național și internațional, prin prisma atragerii investițiilor și lansării proiectelor de dezvoltare.

„Componenta de cercetare și inovare este indispensabilă domeniului hortiviticol, iar scopul ministerului este să crească eficiența instituțiilor de cercetare de ramură, pentru a spori competitivitatea economiei naționale, a stimula productivitatea și obține noi rezultate științifice în cadrul proiectelor naționale și internaționale. Vom conjuga eforturile în vederea identificării surselor financiare orientate spre ameliorarea situației existente și spre consolidarea colaborării dintre instituțiile statului, astfel încât să creăm un mediu favorabil de activitate pentru cercetători”, a declarat ministrul Agriculturii, Viorel Gherciu.

Oficialul a mers în laboratoarele instituției și pe câmpurile experimentale, unde cercetătorii au împărtășit experiența profesională, rezultatele științifice și au prezentat tehnologiile aplicate în procesul de diversificare a bazei de resurse genetice hortiviticole, de creare a soiurilor și hibrizilor.

„Provocările administrative și financiare cu care se confruntă instituția reduc eficiența activității de cercetare, iar realizările noastre au o vizibilitate limitată în comunitatea științifică. Institutul are nevoie de investiții pentru a valorifica pe deplin capitalul uman antrenat în activitățile de cercetare”, a menționat Constantin Dadu, directorul general al IȘPHTA.

Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare este o instituţie de cercetări ştiinţifice, fiind coordonatorul procesului tehnico-ştiinţific în domeniul hortiviticol, vinificaţiei şi tehnologiilor alimentare din Republica Moldova. Direcţia strategică a instituţiei este orientată în biotehnologii agricole, fertilitatea solului şi securitatea alimentară. Profiluri acreditate: ameliorarea viţei-de-vie şi elaborarea tehnologiilor performante în viticultură; tehnologii inovative în vinificaţie; ameliorarea soiurilor de pomi fructiferi şi tehnologii de cultivare; tehnologii alimentare şi de prelucrare a materiei prime agricole.

Foto: MAIA

img21007628

img21007628

img21007628

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!