ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Speakerul Igor Grosu: Succesul Moldovei depinde de reușita reformei în justiție

12:44 | 13.10.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 13 oct. /MOLDPRES/. ”Succesul Republicii Moldova în domeniile protecției sociale, sănătății, economiei, atragerii investițiilor depinde de reușita reformei în sistemul justiției. Acestea sunt așteptările cetățenilor și prioritățile noastre”. Declarația a fot făcută de Președintele Parlamentului, Igor Grosu, la întrevederea de astăzi cu Inese Lībiņa-Egnere și Pierre-Alain Fridez, Coraportori pentru onorarea obligațiilor și angajamentelor de către R. Moldova ai Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), aflați în vizită la Chișinău, relatează MOLDPRES cu referire la Comunicat de presă al Direcției comunicare și relații publice a Parlamentului.

”Justiția este „sistemul nervos” al țării, și noi trebuie să îl însănătoșim. Nu vom accepta perpetuarea modelelor vechi – interferențe în sistemul justiției, interese oligarhice, delapidări ale banului public, inacțiunea instituțiilor de reglementare”, a subliniat Președintele Parlamentului.   

În context, Igor Grosu a comunicat oficialilor despre proiectele inițiate în scopul combaterii corupției,  reformării sistemului justiției, eficientizării instituțiilor publice.

De asemenea, Președintele Parlamentului a anunțat despre aprobarea, în prima lectură, a proiectului de ratificare a Convenției Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenței împotriva femeilor şi a violenței domestice. ”Este un instrument indispensabil al sistemului de ocrotire a drepturilor omului.  Îl vom supune votului pentru ratificare, în lectură finală, în ședința imediat următoare a Legislativului”, a evidențiat Președintele Parlamentului.

Totodată, Igor Grosu a informat membrii delegației APCE despre realizarea angajamentelor privind protecția socială a cetățenilor: creșterea pensiei și a altor plăti sociale pentru circa 400 de mii de beneficiari. ”În bugetul de stat pentru anul 2022 vom stabili noi pachete de măsuri pentru susținerea populației și agenților economici, în special, în contextul situației pandemice”, a adăugat Igor Grosu.

Foto: Parlament

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!