ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție de pictură cu genericul „4 Scrisori Autumnale" a fost vernisată la Biblioteca Națională

13:55 | 13.10.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 13 oct. /MOLDPRES/. La Biblioteca Națională a Republicii Moldova a fost inaugurată recent expoziția de pictură cu genericul „4 Scrisori Autumnale" - reuniune a artistelor plastice Irina Bardița, Natalia Yampolskaia, Mila Grecul și Galina Vieru. Cele patru pictorițe vin să încălzească sufletele publicului cu tablouri în culori de toamnă, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Galina Vieru a menționat că expoziția cuprinde peste 30 de lucrări, care semnifică anotimpul de toamnă, precum și viața orașului Chișinău, în prag de sărbătoare. ”Prin această expoziție, ne-am propus să creăm niște poduri de artă între cele două maluri ale Nistrului, deoarece celelalte trei pictorițe sunt din regiunea transnistreană. Astfel, am ales un model de a promova artiștii de dincolo de Nistru și aici, la Chișinău, și în alte orașe din R. Moldova”, a mai spus cunoscuta pictoriță.

Galina Vieru s-a născut în 1983 în satul Puțintei, raionul Orhei. A absolvit Facultatea de Arte Plastice şi Design a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău (2005). A urmat studii de masterat la aceeaşi instituție (2005-2006). A avut expoziții în țară și peste hotare.

Născută în R. Moldova, Irina Bardița este o artistă simbolist-expresionistă. Subiectul principal al picturilor Irinei este un personaj androgin, care ne spune că, indiferent de rasă, sex, aspect fizic sau orientare sexuală, suntem la fel de capabili să devenim fericiți și să ne descoperim potențialul interior. Tablourile ei sunt vândute în colecții particulare în Moldova și în străinătate - Franța, SUA, Spania, Irlanda, Germania, Elveția, Cehia ș.a.  

Natalia Yampolskaia, născută la Bender, este absolventă a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. Maestru în Arte Plastice și Decorative, șef al Departamentul Artă, sculptură și design al Institutului  de Artă din Bender. Participant și organizator al workshop-ului pentru copii Professional Art for Children. A avut expoziții naționale și internaționale, cu tablouri vândute în colecții particulare.

Mila Grecul, născută în Grecia, a trecut cu traiul în R. Moldova la vârsta de 5 ani. Absolventă a Universității  Pedagogice de Stat ”Ion Creangă” din Chișinău, specialitatea Pedagogia Artelor Plastice. Actualmente este profesor de artă la Institutul de Artă din Bender. A participat la expoziții internaționale din Germania, Luxemburg, România, Rusia și Ungaria.

Expoziția va fi deschisă până la 12 noiembrie.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!