ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministrul Agriculturii: Producătorii autohtoni avansează la capitolul calitate și competitivitate

14:38 | 13.10.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 13 oct. /MOLDPRES/. Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, s-a întâlnit ieri cu un grup de producători agricoli asociați din raionul Șoldănești, care cultivă mere, pere și cireș. În discuții a fost abordată problema calității apei pentru irigare, sortimentului de fructe din țara noastră, precum și necesitatea diversificării piețelor de desfacere, transmite MOLDPRES.

„Ne bucurăm că producătorii agricoli avansează la capitolul calității şi competitivității produselor autohtone pe piețele internaționale. Asistăm la o istorie de succes, când prin asociere, producătorii agricoli reușesc să își consolideze capacitățile și să livreze produse în conformitate cu standardele și normele internaționale. În noul regulament de subvenționare vom include măsuri privind sectorul de irigare. Totodată, vom explora metode alternative de obținere a apei corespunzătoare pentru irigare, astfel încât să asigurăm înlăturarea sedimentelor toxice cu investiții minime de exploatare”, a subliniat oficialul.

Grupul de producători și-a început activitatea în anul 2015, efectuând investiții pentru construcția unui depozit modern de păstrare a fructelor cu o capacitate de 4000 tone.

Cu suportul oferit din bugetul statului, în 2018 au instalat o linie modernă de sortare a merelor cu o capacitate de peste 5000 kg/oră, o linie de asamblare a cutiilor de carton pentru ambalaje ce corespund standardelor europene.

În perioada 2016-2020, investițiile efectuate de către producători sunt de circa 43 milioane de lei, dintre care aproximativ 11 mln de lei este contribuția statului prin politica de subvenționare.

Totodată, prin intermediul programului Băncii Mondiale MAC-P, agenții economici au reușit să echipeze un depozit frigorific cu atmosferă controlată cu capacitate de 1800 de tone. Suportul proiectului a constituit 350 mii de dolari, sumă echivalentă cu contribuția proprie a grupului.

„Compania noastră este recunoscută ca fiind un pionier în exportul de mere pe piețe netradiționale, cum ar fi cele din Orientul Mijlociu. Grupul nostru de producători cultivă conform celor mai noi tehnologii și este în proces continuu de identificare a noilor piețe în Uniunea Europeană, țările Golfului Persic și Africa de Nord”, a conchis Vitalie Obrijanu, directorul comercial al companiei.

Foto: MAIA

img21007641

img21007641

img21007641

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!