ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chișinău au fost deschise expozițiile internaționale specializate MOLDAGROTECH și FARMER

15:38 | 13.10.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 13 oct. /MOLDPRES/. Expozițiile internaționale specializate MOLDAGROTECH (ajunsă la ediţia a 39-a de toamnă) și FARMER (ediția 24-a), precum și Târgul Toamna de Aur, au fost inaugurate astăzi, pe teritoriul unui centru comercial din municipiul Chișinău, transmite MOLDPRES.

La eveniment a participat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare,  Viorel Gherciu, care a venit cu un mesaj de salut pentru producătorii agricoli și furnizorii de tehnică agricolă, urându-le „să înregistreze rezultate ascendente și un mediu de lucru proactiv”.

„Expozițiile agricole au un rol substanțial pentru realizarea schimbului de practici dintre fermieri. Totodată, evenimentul de astăzi determină vectorul de dezvoltare a complexului agroindustrial autohton, reunind peste 50 de expozanți din cinci țări. În acest mod sunt extinse colaborările și create noi relații de afaceri. Prin urmare, producătorii agricoli devin mai competitivi și pot beneficia de mai multe instrumente de promovare a afacerii. Ministerul își concentrează eforturile pentru atragerea investițiilor externe și pentru valorificarea eficientă a fondurilor naționale orientate spre creșterea competitivității sectorului agricol, promovării agriculturii durabile şi dezvoltării rurale”, a spus ministrul de resort.

Potrivit oficialului, una din pârghiile esențiale este acordarea suportului financiar, prin mecanismul de subvenționare din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural. Cea mai mare pondere a solicitărilor din acest fond, peste 27 la sută, revine subvenționării tehnicii, utilajului și echipamentelor agricole.

În aceeași ordine de idei, Gherciu a menționat că, în anul 2020, valoarea subvenționării din bugetul de stat a atins cifra de 293 milioane lei și că ministerul își va direcționa politicile spre majorarea constantă a Fondului Naţional de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural, spre revizuirea amplă a domeniilor de stimulare financiară din partea statului, prin oferirea suportului către un număr cât mai mare de beneficiari.

În anul curent, expozițiile internaționale specializate MOLDAGROTECH și FARMER se desfășoară în perioada 13-16 octombrie. La eveniment participă circa 50 de companii din Belarus, Italia, Republica Moldova, România și Ucraina. Expozițiile sunt organizate de CIE “Moldexpo” în cooperare cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Federaţia Naţională a Fermierilor din Moldova.

Foto: MAIA

img21007642

img21007642

img21007642

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!