ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Guvernul sporește măsurile de gestionare a situațiilor de urgență în domeniul aeronautic

16:41 | 13.10.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 13 oct. /MOLDPRES/. Guvernul va consolida capacitatea statului în domeniul siguranței aviației civile. Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi Regulamentul cu privire la organizarea Sistemului Național de Căutare-Salvare (SNCS) în cazul producerii unui accident aeronautic, care aliniază legislația națională la standardele internaționale stabilite prin Anexele la Convenția de la Chicago privind aviația civilă internațională, în speță, Anexa nr. 12 „Căutare-Salvare”, relatează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Executivului.  

Regulamentul prevede instituirea unui set unitar de norme ce vizează procedurile de intervenție a instituțiilor abilitate ale statului în gestionarea și înlăturarea efectelor situațiilor de urgență în cazul unui accident aeronautic.  

Documentul stabilește structura SNCS, atribuțiile Centrului de coordonare a operațiunilor de căutare-salvare, sistemul de alertare în cadrul SNCS, hotarele regiunii de căutare-salvare și cooperarea transfrontalieră, dar și modul de interacțiune și responsabilitățile autorităților de profil privind procesele de căutare-salvare în cazul producerii unui accident aeronautic. 

Astfel, SNCS va activa în regim 24/7 și va avea în componență unități de alertare, precum Serviciul Managementul Traficului Aerian din cadrul MoldATSA, operatorii aerodromurilor, Serviciul 112; servicii specializate de urgență din cadrul Serviciului de asistență medicală urgentă, Inspectoratului General al Poliției și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență; Grupul mixt de coordonare a operațiunilor de căutare-salvare; comandantul intervenției, cât și alte autorități publice, dar și persoane fizice şi/sau juridice, care pot fi solicitate să acorde asistență în cazul operațiunilor de căutare-salvare.

Foto: Guvern

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!