ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Efectuarea testelor COVID-19 în laboratoarele de stat va costa 300 de lei, în loc de 755 lei

18:01 | 13.10.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 13 oct. /MOLDPRES/. Guvernul a redus astăzi tariful pentru efectuarea testului COVID-19 în laboratoarele din cadrul instituțiilor medico-sanitare publice. Dacă anterior o analiză de Determinare calitativă a ARN virusului SARS-CoV-2 prin metoda PCR în regim Real Time costa 755 lei, prețul după reducere va constitui 300 lei, informează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Executivului. 

Guvernul a redus tariful pentru acest serviciu medical, întrucât au scăzut semnificativ prețurile de achiziție a reactivelor necesare la efectuarea acestei analize. 

De asemenea, în Catalogul tarifelor unice pentru serviciile medico-sanitare a  fost inclus un nou serviciu, Detectarea calitativă a antigenilor specifici noului Coronavirus SARS-CoV-2, care va costa 35 de lei. Acest preț nu include costurile pentru testul rapid de diagnostic.  

„Este un proiect foarte important, în special în perioada în care ne aflăm. Detectarea virusului este cheia pentru moderarea acestui val cu care ne confruntăm și este important ca serviciul de stabilire a diagnosticului să fie accesibil și ieftin”, a declarat premierul Natalia Gavrilița.  

De menționat că aceste tarife vor fi aplicate de laboratoarele din cadrul instituțiilor medico-sanitare publice pentru diagnosticarea infecției COVID-19. 

Proiectul aprobat astăzi va oferi posibilitate instituțiilor medico-sanitare publice să diminueze, pe viitor, tarifele serviciilor medicale contra plată în cazul în care costurile efective pentru prestarea acestor servicii vor fi mai mici decât cele aprobate, în baza deciziei Comisiei pentru evaluarea tarifelor, instituită în cadrul unității.  

Decizia va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

Foto: Guvern

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!