ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Comisiei Electorale Centrale

20:17 | 13.10.2021 Categorie: Comunicate

Letonia este gata să împărtășească cu Moldova experiența implementării unor metode alternative de vot

Chişinău, 13 oct. /MOLDPRES/. Conducerea Comisiei Electorale Centrale l-a primit, astăzi, în vizită pe ES Uldis Mikuts, Ambasadorul Letoniei în Republica Moldova. Diplomatul a adus felicitări noii componențe a Comisiei pentru acest mandat, dar și pentru recenta alegere a doamnei Angelica Caraman în calitate de Președintă a Asociației Oficialilor Electorali din Europa. 

Oficialii au discutat despre activitatea autorității electorale centrale în contextul priorităților stabilite și anunțate public: analiza legislației electorale și implementarea metodelor alternative de vot care vor spori accesibilitatea proceselor electorale. În acest fel, membrii CEC au salutat deschiderea interlocutorilor care au prezentat disponibilitatea, în numele autorităților statului, să împărtășească experiența Letoniei în materie de utilizare a votului prin corespondență. 

Alt subiect abordat în cadrul întrevederii a ținut de asigurarea transparenței finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale. CEC a Republicii Moldova este interesată de experiența Letoniei în domeniul prevenirii și combaterii finanțării ilegale și netransparente a partidelor politice. Evoluțiile pozitive înregistrate la acest capitol de către autorități țin, în mare parte, și de colaborarea cu Biroul pentru Prevenirea și Combaterea Corupției al Republicii Letonia. 

Părțile au menționat că această vizită vine să reconfirme angajamentele de cooperare stabilite de către CEC a Republicii Moldova și CEC a Republicii Letonia, confirmate prin acordul de colaborare încheiat la Riga, în anul 2006. 

 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!