ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Țambalagiul şi dirijorul Vasile Crăciun ar fi împlinit 75 de ani

09:00 | 14.10.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 14 oct. /MOLDPRES/. Țambalagiul şi dirijorul Vasile Crăciun, profesor universitar, unul din fondatorul școlii naționale de țambal, ar fi împlinit astăzi 75 de ani, informează MOLDPRES.

Potrivit conducerii Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Vasile Crăciun a fost un promotor neobosit al folclorului românesc și al instrumentelor populare, întemeietorul artei aranjamentului pentru țambal în spațiul dintre Nistru şi Prut, autor a circa 30 de creații muzicale originale pentru orchestra de muzică populară, ansamblu de violonceliști şi violoniști, protagonistul primului recital la țambal din Republica Moldova.

S-a născut la 14 octombrie 1946 în satul Vânători, raionul Nisporeni. Încă fiind elev, în 1958 a fost selectat pentru Şcoala coregrafică de pe lângă Teatrul Mare din Moscova. Peste un an, schimbă baletul pe ţambal, pe care l-a studiat mai întâi la Şcoala medie de muzică „Eugen Coca” (1959-1965), cu profesorii Valentin Vilinciuc şi Ion Grosu şi la Institutul de Arte „G. Musicescu” din Chişinău (1965-1970).

În ultimii ani de școală, cântă în taraful lui Isidor Burdin de la Casa Tineretului, iar în 1964 este invitat la Ansamblul de Tineret al Filarmonicii, condus de Lucian Cocea. În anii 1967-1970 a fost ţambalagiu în Orchestra de muzică populară „Folclor” a Radioteleviziunii din Chișinău, dirijată de Dumitru Blajinu. Din 1970 este lector, iar din 1977 – șeful catedrei dirijat orchestră de instrumente populare. Printre discipolii săi sunt multe nume de referință ale muzicii: Petre Dabija, Gheorghe Şevcișin, Vasile Panainte, Valeriu  Nichita Comendant, Igor lachimciuc, Ghenadie Platon, Alexandru Șura ș.a

Vasile Crăciun s-a stins din viață la 16 decembrie 2017, la Chișinău.

img21007669

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!