ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

S-au împlinit 100 de ani de la nașterea academicianului Tadeusz Malinowski

09:38 | 14.10.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 14 oct. /MOLDPRES/. Astăzi s-au împlinit 100 de la nașterea lui Tadeusz Malinowski, fizician, doctor habilitat în știinţe fizico-matematice, profesor universitar, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei, laureat al Premiului de Stat, informează MOLDPRES.

S-a născut la 14 octombrie 1921, la Chișinău. A învățat la Facultatea de Fizică și Matematică a Institutului Pedagogic „Ion Creangă” (1940-1944). A activat în calitate de învățător de fizică și matematică în satul Olănești (1946-1950), apoi laborant superior, colaborator științific (din 1950), șef al Secției de fizică și matematică a Filialei Moldovenești a Academiei de Știinţe a URSS (1950-1961). A ţinut cursul de cristalografie și chimie a cristalelor la Universitatea de Stat din Moldova (1953-1974). A fost director adjunct al Institutului de Fizică și Matematică al Academiei de Știinţe a Moldovei (1961-1964), director adjunct al Institutului de Fizică Aplicată al Academiei de Științe a Moldovei (1964- 1974, 1978-1988). A condus Laboratorul de analiză rentghenostructurală al Institutului de Fizică Aplicată. A fost primul dintre savanții din Moldova care a aplicat metode de analiză structurală roentgenografi și electronografi în domeniul fizicii.

Între anii 1974-1978 a îndeplinit funcția de secretar științific principal al Prezidiului Academiei de Științe a Moldovei. A fost fondatorul Școlii științifice în domeniul cristalografiei și fizicii cristalelor în R. Moldova, obţinând rezultate știinţifice fundamentale în descrierea structurii și determinarea cristalochimiei compușilor coordinativi. Autor a peste 650 de lucrări știinţifice, inclusiv monografii și culegeri monografice. A scris lucrări privind structura atomo-cristalină a multor compuși complecși și semiconductori, lucrări privind metodele de descifrare a structurilor cristaline: „Determinarea structurii atomice a cristalelor”, „Structura materiei”, „Convorbiri despre natură”, „Lumea stelelor”, „Structura Universului „Taina Luceafărului” etc. Participant cu referate la conferințe internaționale în problemele cristalografiei fizicii și chimiei peste hotare: Franţa, Anglia, SUA, Israel, Japonia, Polonia, China, Australia, Olanda, Germania etc. Preocupările sale de cercetare s-au axat pe domeniul cristalelor de compuși neorganici. A pregătit 29 de doctori în științe fizico-matematice.

A fost președinte al Societății Fizicienilor din Moldova, al Societății „Intellego”, al Societății Polonezilor din Moldova, al Consiliului de conferire a gradelor știinţifice. Membru al Uniunii Internaționale a Cristalografilor, al Uniunii Internaționale de Fizică Teoretică. Membru al Prezidiului Academiei de Știinţe a Moldovei, al Biroului Secției de științe fizico-tehnice și matematice. Lector activ al Societății „Știința”. Laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova, decorat cu Ordinul polonez „Marea Cruce a Cavalerilor”, cea mai înaltă distincție poloneză pentru cetățenii străini. Academicianul Tadeusz Malinowski s-a stins din viață la 27 februarie 1996, la Chișinău.

img21007670

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!