ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene

16:21 | 14.10.2021 Categorie: Comunicate

Republica Moldova a participat la lucrările Forumului Internațional al Comemorării Holocaustului desfășurat la Malmö, Suedia

Chişinău, 14 oct. /MOLDPRES/. Ambasadorul cu misiuni speciale al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Vitalie Rusu, a participat la lucrările Forumului Internațional al comemorării Holocaustului și combaterii antisemitismului care s-a desfășurat în orașul Malmö, Regatul Suediei.

La această ediție a Forumului, care marchează 21 de ani de la primul Forum internațional de la Stockholm privind Holocaustul și de la înființarea Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), au participat șefi de state și de guverne, diplomați, cercetători, experți și reprezentanți ai societății civile din peste 50 de țări, la invitația prim-ministrului suedez Stefan Löfven.

În cadrul panelului de discuții, ambasadorul Vitalie Rusu a vorbit despre adoptarea de către Guvern la sfârșitul anului 2020 a celui de-al doilea Plan de acțiuni în domeniul memoriei Holocaustului, care prevede, printre altele, introducerea în curriculumul școlar a disciplinei opționale dedicată studierii acestui fenomen și continuarea programelor de formare a cadrelor didactice în domeniul predării Holocaustului. O altă realizare importantă la nivelul cadrului normativ ține de adoptarea modificărilor în legislație în vederea încriminării negării fenomenului Holocaustului.

Forumul de la Malmö și-a propus să consolideze parteneriatul pe termen lung ale țărilor implicate pe patru direcții principale: comemorarea și educația Holocaustului, combaterea antisemitismului pe rețelele sociale și lupta împotriva altor forme de intoleranță. Participanții la Forum au prezentat angajamente concrete în scopul consolidării activității de comemorare a Holocaustului.

„Republica Moldova va continua dialogul pragmatic pentru păstrarea memoriei Holocaustului, combaterii rasismului, antisemitismului, xenofobiei și altor forme de intoleranță", a declarat ambasadorul Vitalie Rusu.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!