ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Monitorul Oficial a publicat decizia privind acordul moldo-ucrainean în domeniul învăţământului superior

09:23 | 15.10.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 15 oct. /MOLDPRES/. Guvernul Republicii Moldova și Cabinetul de miniștri al Ucrainei vor semna un acord cu privire la cooperarea în domeniul învățământului superior. Hotărârea privind inițierea negocierilor și aprobarea semnării Acordului în acest sens a fost publicată în Monitorul Oficial de vineri, 15 octombrie, transmite MOLDPRES.

Potrivit proiectului de Acord, „semnarea şi implementarea acestuia va continua tradiția de decenii de cooperare între părți, în vederea promovării excelenței în educație, susținerii mobilității academice, susținerii cooperării între instituțiile din subordine și creării de oportunități pentru dezvoltarea contactelor interumane”.

Astfel, tratatul bilateral prevede: schimb de experiență în principalele domenii de dezvoltare, management și planificare în domeniul învățământului superior; extinderea participării reciproce la seminarele internaționale, conferințe, simpozioane etc.; acordarea anuală, pe bază de reciprocitate, a burselor de stat pentru schimbul de studenți și cercetători în vederea instruirii specialiștilor la diverse specialități prioritare pentru economiile naționale; formarea inițială și continuă a personalului științific și pedagogic.

Acest Acord vine întru executarea prevederilor Acordului privind buna vecinătate, prietenie și cooperare dintre Republica Moldova și Ucraina din 1993 și substituie Protocolul dintre Ministerul Educației al Moldovei și Ministerul ucrainean al Învățământului și Științei  privind cooperarea în domeniul învățământului pentru anii de studii 2016-2017, 2017-2018 și 2018-2019 din 2016, acțiunea căruia a expirat la 31 decembrie 2020.

Sursă: monitorul.gov.md

img21007697

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!