ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova va coopera cu Coreea de Sud în domeniul agroalimentar

12:21 | 15.10.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 15 oct. /MOLDPRES/. Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, a avut astăzi o întrevedere cu Hyung-Tae Kim, ambasadorul  Republicii Coreea în R. Moldova, cu sediul la Kiev. În cadrul discuțiilor, părţile au convenit să intensifice colaborarea în sectorul agroalimentar, transmite MOLDPRES.

„Coreea de Sud este una din piețele țintă pe continentul asiatic pentru sectorul vitivinicol din Moldova. În acest sens, vom aprecia sprijinul părții coreene pentru promovarea continuă a produselor agroindustriale moldovenești de înaltă calitate prin participarea producătorilor moldoveni la evenimentele tematice organizate în Coreea de Sud. Totodată, încurajăm avansarea dialogului bilateral între guvernele țărilor noastre, în special pe segmentul de atragere a investițiilor reciproce”, a spus Gherciu.

Totodată, ministrul a menţionat oportunitatea dinamizării raporturilor comercial-economice și organizarea vizitelor de studiu pentru oamenii de afaceri din ambele state. „Ca domenii prioritare pentru cooperarea moldo-coreeană, ar fi: producerea materialului săditor şi a merelor, dezvoltarea sectorului de sere, producerea de ceapă de sezon, prin realizarea schimbului de bune practici”, a subliniat oficialul.

La rândul său, Hyung-Tae Kim a pledat pentru progresul relațiilor moldo-coreene și intensificarea comerțului agroalimentar.

În anul 2018, au fost semnate două documente în vederea consolidării relațiilor de prietenie dintre state: Memorandumul de Înțelegere privind diseminarea tehnologiei horticole coreene; Memorandumul de Înţelegere între Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău, Universitatea Naţională Andong din Republica Coreea şi două companii agricole din ambele țări.

De asemenea, la inițiativa unui grup de antreprenori coreeni, în țara noastră a fost fondată o întreprindere care promovează în rândul agricultorilor moldoveni soiuri de ceapă de toamnă şi tehnologiile de cultivare a acestora.

Foto: MAIA

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!