ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

S-au împlinit 90 de ai de la nașterea compozitorului Vladimir Rotaru

14:08 | 15.10.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 15 oct. /MOLDPRES/. Compozitorul Vladimir Rotaru, dirijor de orchestră, profesor universitar, ar fi împlinit astăzi 90 de ani, notează MOLDPRES.

S-a născut în 1931, la Sculeni, Ungheni, în familia lăutarului Alexandru Rotaru. Și-a făcut studiile la Școala Medie de Muzică din Chișinău (1947-1951) (clasa flaut) și la Conservatorul de Stat „G. Musicescu” din Chișinău (1951-1956), actualmente Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, cu Filip Evtodienco (flaut), Simion Atanasiu-Zlatov (armonie), Solomon Lobel (forme muzicale). În anii 1956-1960 a studiat compoziţia cu Solomon Lobel și Leonid Gurov. Și-a perfecţionat măiestria interpretării la flaut la Conservatorul „Piotr I. Ceaikovski” din Moscova (1974).

Și-a început cariera muzicală în calitate de flautist în Orchestra Teatrului de Operă și Balet din Chișinău (1955-1960). Apoi a fost asistent de dirijor al Orchestrei simfonice a Filarmonicii din Chișinău (1960-1962); dirijor al Orchestrei Ansamblului de Dansuri Populare „Joc” (1962-1971). Începând cu anul 1971, activează la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău: cadru didactic la Catedra muzică de cameră (1971-1975), șef de catedră (din 1976), profesor universitar (din 1989). În anii 1974-1976 activează în calitate de prim-dirijor și conducător artistic al Orchestrei simfonice și de estradă а Companiei de Stat Teleradio Moldova.

În 1971 îi apare primul ciclu din 7 piese pentru pian. Înregistrează la radio circa o sută de compoziţii ale unor compozitori din diferite țări (1974-1976).

Înregistrările din creația a 16 compozitori moldoveni, interpretate de orchestrele conduse de Vladimir Rotaru, au fost inserate într-un disc, emis de Firma „Melodia” din Moscova. Activitatea de сrеаțiе а lui Vladimir Rotaru s-a manifestat în diverse domenii ale artei muzicale: соmроziție, interpretare, dirijat, pedagogie. А compus lucrări de diferite genuri: muzică vocală și instrumentală, miniaturi, lucrări ample, cicluri. A compus piese pentru copii și lucrări originale pentru maturi care astăzi intră în repertoriul concertistic și pedagogic: „Impromtu”, „Improvizația și Tocatina”, „Capriciu”, „Preludiu”, „Ostinato”, „Micul capriciu”, „Două improvizații” etc.

A compus piesa concertată pentru flaut și pian, „Improvizația” pentru flaut solo, „Tablouri rustice” pentru flaut și pian, „Peisaje” pentru flaut și pian, „Improvizațiе și dans”, pentru oboi și pian, „Improvizație” pentru clarinet solo, „Capriciu” pentru fagot și pian, „Scherzino” pentru oboi și pian, „Piesă соnсеrtаntă” pentru trombon și pian, „Imрrovizații în patru dispoziții” pentru соrn solo, „Improvizație și dans bărbătesc” pentru trompetă și pian, „Aria și humoresca” pentru saxofon și pian, „Preludiu” și „Joc ciobănesc” pentru trompetă și pian, „Suită” pentru cvartetul de instrumente aerofone de lemn. Pe lângă aceste creaţii, compozitorul a realizat numeroase aranjamente ale melodiilor folclorice pentru flaut și pian. Lui Vladimir Rotaru îi aparţine manualul metodic pentru flaut „Exerciţii zilnice în baza gamei cromatice”. 

În anul 1967 i-a fost conferit titlul onorific Artist Emerit, iar în 1993 a devenit laureat al Premiului Național.

S-a stins din viață în 2007, la Chișinău.

img21007714

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!