ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

17 octombrie 2018. Are loc vizita președintelui Turciei Recep Tayyip Erdogan în Republica Moldova

16:16 | 16.10.2021 Categorie:

Vizita președintelui turc Recep Erdogan în Republica Moldova a fost pregătită de ambele părți minuțios și avea atât pentru Ankara, cât și pentru Chișinău, o încărcătură simbolică puternică. Igor Dodon ducea o lipsă acută de întâlniri la nivel înalt, iar vizitele prea dese la Moscova îi incomodau chiar și pe ruși. Era nevoie de o vizită de asemenea rang pentru a fortifica imaginea lui Dodon de șef de stat apreciat de marile țări ale lumii.

Pe de altă parte, Erdogan avea relații mai tensionate cu partenerii europeni și americani care îi imputau încălcarea drepturilor omului și procurarea rachetelor rusești, chiar dacă Turcia era membru NATO.

Mass-media a atras atenția mai mult la modul cum a fost blocat centrul orașului, la măsurile extraordinare de securitate. Însă, presa de la noi trebuie să cunoască un adevăr incontestabil. Oriunde în lume, măsurile de securitate sunt cerute de partea vizitatoare și în funcție de specificul țării respective, tradițiile, dar și situația concretă de moment, oaspeții impun un set de măsuri pe care ei le consideră necesare pentru protecția primei persoane. Totuși, comentariile au fost din cele mai exotice.

Iată cum a comentat această vizită analistul Alexei Tulbure: „După mine, această vizită marchează începerea unei noi etape în istoria țării, unei epoci neeuropene și totul, inclusiv vizita unui lider care a ajuns la reputația de conducător autoritar, un nou dictator al Orientului, această blocare a orașului în cele mai proaste tradiții ale unor regimuri nedemocratice, duce la acest gând”, a afirmat analistul.

Potrivit lui, de-a lungul istoriei, locuitorii dintre Prut și Nistru au plătit tribut otomanilor prin galbeni, dar acum au plătit prin cei șapte cetățeni turci expulzați. „I-am trădat pe acești oameni pentru a-l avea pe Erdogan ca unul care legitimează acest regim, unul care este gata să coopereze cu ăștia de la Chișinău”, a subliniat Alexei Tulbure.

Deputatul socialist Grigore Novac spunea că Republica Moldova nu a fost vizitată de un demnitar turc de așa nivel din anul 1994. „Noi considerăm că Turcia este un partener destul de important pentru Republica Moldova, având în vedere investițiile pe care le aduce în țara noastră prin diferite proiecte de sănătate, sociale etc.”, susținea politicianul. Potrivit lui, în ultimii ani turcii au implementat în Republica Moldova proiecte de peste 500 de milioane de dolari.

Cei care au cunoștințe elementare în relațiile interstatale știu că eficiența și rostul unor vizite ale înalților demnitari de stat se măsoară în acorduri bilaterale semnate. Iar ele sunt rodul unei munci asidui a corpului diplomatic, a relațiilor interministeriale și a grupurilor de lucru pentru pregătirea vizitei. Aceasta nu poate fi  una de complezență și se măsoară în angajamente în beneficul popoarelor pe care demnitarii le reprezintă.

Putem afirma cu certitudine că vizita lui Erdogan a fost minuțios pregătită. În urma semnării acordurilor bilaterale, cetățenii Republicii Moldova vor putea călători în Turcia doar cu buletinul de identitate, iar transportatorii de mărfuri nu vor mai avea nevoie de autorizații pentru a tranzita Turcia, în conformitate cu prevederi ale celor cinci noi acorduri bilaterale semnate la Chişinău, în prezenta președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi a premierului moldovean Pavel Filip.

Astfel, cetăţenii ambelor ţări vor putea călători dintr-un stat în altul doar în baza buletinului de identitate. Aceștia vor putea intra pe teritoriul statelor pentru aceeași perioadă de şedere ca şi în cazul pașapoartelor. De asemenea, transportatorii de mărfuri vor putea tranzita cele două ţări fără autorizaţii de transport, fapt ce va facilita transportul de bunuri pe teritoriul ambelor state.

Un alt acord semnat prevede ca militarii din ambele ţări vor fi instruiți la locul de muncă, vor efectua vizite de lucru, vor participa la exerciții comune şi alte activități sociale şi culturale.

Acordul de cooperare în domeniul tineretului şi sportului promovează cooperarea dintre organizaţii de tineret şi cele sportive prin realizarea diverselor proiecte comune, efectuarea unor schimburi de experiență în domeniul siguranței în sport, în scopul organizării de evenimente sportive comune, dar şi a promovării femeilor în sport.

De asemenea, a fost semnat un memorandum cu privire la modul de administrare a liceului moldo-turc “S. Demirel” din localitatea Congaz. Memorandumul prevede condiţiile de admitere, limbile de organizare a studiilor, finanțarea şi scutiri de taxe pentru materialele livrate de partea turcă pentru dotarea tehnico-materială a liceului.

Potrivit premierului de la acel timp, Pavel Filip, se atesta o evoluție ascendentă a dialogului bilateral, ceea ce se datora în mare parte discuțiilor anterioare dintre cele două părți. La rândul său, președintele Turciei a apreciat semnarea celor cinci protocoale şi s-a arătat convins că relațiile dintre Turcia şi Republica Moldova se vor consolida.

La acel moment, între Republica Moldova şi Republica Turcia erau semnate 65 de acorduri bilaterale.

La briefingul său de la Chișinău, Erdogan a precizat că Moldova și Turcia sunt două popoare prietene, iar declarația de parteneriat strategic semnată va contribui în continuare la consolidarea acestei relații. „Atunci când este necesar prietenii se susțin reciproc, vă asigur că vă vom susține atunci când va fi nevoie fără niciun pic de teamă”, a declarat oficialul. Igor Dodon i-a conferit lui Erdogan Ordinul Republicii. Totodată, președintele turc s-a referit indirect la cazul expulzării celor șapte cetățeni turci din Republica Moldova, menționând că "prietenii se susțin reciproc în momente de criză".

Demnitarul turc s-a mai referit și la proiectul reabilitării clădirii Președinției Republicii Moldova, menţionând că nu înțelege natura comentariilor negative care se fac la aceste subiect. „Nu înțeleg de ce există unele comentarii negative la acest subiect. Acest proiect nu e altceva decât un simbol al prieteniei dintre țările noastre. Dincolo de acest lucru, pentru noi comentariile negative nu au nicio importanță, Turcia va continua să fie alături de Moldova așa cum a fost și în trecut”, a subliniat el. Probabil, Erdogan încă nu este familiarizat cu tradiția țărilor cu democrații avansate unde orice eveniment este comentat atât pozitiv, cât și negativ, iar acest lucru este firesc și necesar într-un stat de drept.

Președintele turc s-a deplasat și la Comrat unde a salutat cei câteva mii de găgăuzi adunați în centrul capitalei autonomiei. Atât oaspetele, cât și autoritățile locale au menționat ajutorul oferit de Turcia găgăuzilor și au subliniat apropierea cultural-lingvistică dintre turci și locuitorii autonomiei.

Cu această ocazie, Erdogan a menționat: "Găgăuzia, unde trăiesc turcii găgăuzi, are un loc special în relațiile noastre cu Republica Moldova. Susținem modificările legislative care îi vizează pe cetățenii găgăuzi și încurajăm autoritățile să le promoveze în cel mai scurt timp". Recep Tayyip Erdoğan i-a mulțumit lui Igor Dodon pentru ospitalitate și a salutat poporul Republicii Moldova. "Mulțumesc încă o dată valorosului meu prieten pentru ospitalitatea pe care mi-a acordat-o. Cu această ocazie salut din suflet prietenosul popor moldovenesc", a declarat oficialul turc.

Dincolo de laudele și criticile experților, influențați de optica partidelor, vizita lui Erdogan poate fi privită ca una fără efecte pozitive pentru imaginea puterii, dar a avut un impact pragmatic asupra relațiilor bilaterale și a adus anumite beneficii cetățenilor Republicii Moldova. Oricum, așezarea geografică și ponderea Turciei în zonă nu pot fi neglijate și relațiile corecte și pragmatice cu această țară sunt utile și necesare.

Foto: presedinte.md

img21007734

img21007734

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!