ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

30% din victimele traficului de ființe umane sunt copii, arată datele unui studiu

14:25 | 18.10.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 18 oct. /MOLDPRES/. În ultimii cinci ani, aproximativ 1300 de victime ale traficului de ființe umane au fost identificate la nivel național, dintre acestea peste 30 al sută sunt copii. Datele sunt parte a unui raport făcut public astăzi de Centrul Internațional „La Strada”, în cadrul unei conferințe de presă organizată în contextul Zilei Europene pentru combaterea traficului de ființe umane, comunică MOLDPRES.

Directorul Executiv a CI „La Strada”, Elena Botezatu, a menționat că cercetările arată că numărul real al victimelor traficului ar fi de peste 20 de ori mai mare.

“Decalajul dintre aceste cifre are la bază mai multe cauze. În ultimii 3-4 ani, o serie de cazuri grave de exploatare sexuală a minorilor au avut loc, deoarece nu s-au luat la timpul potrivit măsurile cuvenite pentru a putea proteja copiii aflați în situații de risc. Pe lângă tendințele ce indică despre înregistrarea unui număr tot mai mare de bărbați victime ale exploatării prin muncă, deosebit de grav e faptul că 30% din victimele identificate sunt copii care au ajuns să fie exploatați sexual. În majoritatea cazurilor, copiii sunt exploatați sexual în Republica Moldova prin implicare în prostituție. Avem cazuri în care copiii ajung să fie exploatați sexual ani la rând înainte să ajungă în vizorul autorităților sau situații în care membrii comunității observă astfel de cazuri, dar nu le raportează, pasând responsabilitatea și vina pe umerii copilului”, a spus Botezatu.

Sergiu Russu, procuror-șef în cadrul Secției anti-trafic a Procuraturii Generale, a precizat că marea majoritate a infracțiunilor de acest fel se comit cu utilizarea tehnologiilor informaționale. Pe lângă tehnologii, Russu a menționat drept factori care au determinat supraviețuirea traficului de ființe umane în Republica Moldova tendințele migraționiste din regiune, noile politici naționale privind migrația, pandemia de COVID-19, accentuarea inegalității sociale, dar și nivelul înalt de corupție în țară.

Foto: cuvintul.md

img21007767

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!