ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Biblioteca Națională a fost deschisă o expoziție dedicată aniversării revistei ”Limba Română”

06:51 | 19.10.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 18 oct. /MOLDPRES/. O expoziție de publicații periodice cu genericul ”Revista ”Limba Română” – trei decenii de la fondare” a fost inaugurată recent la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Elena Pintilei, directorul instituției, a menționat că expoziția cuprinde circa 130 de numere ale revistei din diferiți ani de apariție.

Potrivit sursei citate, fondată în anul 1991, la Chișinău, revista de ştiință și cultură „Limba Română” şi-a asumat sarcina de a contribui la revigorarea limbii oficiale a statului Republica Moldova, la repunerea în circuit a valorilor culturale naționale interzise în Basarabia timp de o jumătate de secol. Publicația a abordat în mod constant diverse aspecte privind identitatea etnică și lingvistică a românilor basarabeni, contribuind la promovarea normelor limbii române standard, la evaluarea patrimoniului spiritual național ca premisă necesară în procesul de integrare europeană, la stimularea dialogului intercultural etc.

”Destinată unui cerc larg de cititori, și în primul rând profesorilor de română, studenților de la facultățile de litere, liceenilor și elevilor, ”Limba Română” a fost concepută ca o publicație de sinteză (limbă, literatură, folclor, estetică, istorie, artă etc.), având rolul de a-i aduna împreună pe toți cei care, sfidând captivitatea vechilor dogme imperial-bolșevice, doreau să-și exercite nestingherit și cu demnitate dreptul de a-și afirma autentica lor identitate națională, a precizat Elena Pintilei.  

În context, redactorul-șef al publicației, Alexandru Bantoș, a afirmat pe parcursul a trei decenii, revista „Limba Română” a reușit să devină, prin ținuta ştiințifică şi stilul elevat, un indispensabil instrument de lucru pentru cercetători, pentru cadrele didactice din Republica Moldova, un ajutor eficient pentru toți cei interesați de cunoașterea temeinică a limbii materne, de trecutul, prezentul și dinamica dezvoltării limbii, literaturii şi culturii române. Timp de 30 de ani, au fost editate peste 260 de numere de revistă, precum și 40 de cărți, semnate de cunoscuți savanți lingviști (Nicolae Corlăteanu, Silviu Berejan, Anatol Ciobanu, Nicolae Mătcaș ș.a.), în cadrul colecției ”Biblioteca revistei ”Limba Română”.

Revista ”Limba Română” a fost fondată de Ion Dumeniuk, Nicolae Mătcaș și Alexandru Bantoș. 

Expoziția poate fi vizitată până la 1 noiembrie, cu respectarea măsurilor legale și a recomandărilor făcute de autorități, pentru prevenirea și reducerea răspândirii pandemiei de COVID-19. 

img21007781

img21007781

img21007781

img21007781

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!