ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

S-au împlinit 90 de ani de la nașterea actriței Nelly Kameneva

06:33 | 19.10.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 19 oct. /MOLDPRES/. Actrița de teatru de expresie rusă Nelly Kameneva ar fi împlinit astăzi 90 de ani, notează MOLDPRES.

S-a născut în 1931, în orașul Uman din Ucraina, într-o familie de intelectuali evrei. În 1953 a absolvit Institutul de Artă Teatrală din Kiev și în același an debutează la Teatrul Rus „A. P. Cehov” din Chișinău, realizând aici, de-a lungul anilor, peste 160 de roluri. A exercitat funcția de director artistic al Teatrului „A. P. Cehov” (1991-2007).

Pe parcursul activității sale, actrița a creat personaje artistice cu multiple fațete: Lucy în „Morţi fără înmormântare” de Jean-Paul Sartre; Arkadina în „Pescărușul” și Ranevskaia în „Livada de vișini” de A. P. Cehov; regina Elisabeta în „Maria Stuart” de F. Schiller; Filomena în „Filomena Marturano” de E. de Filippo; Tamara în „Cinci seri” de A. Volodin; bătrâna Tankabike în „În noaptea cu eclipsă de lună” de M. Karim; Sofia Ivanovna în „Eu te iubesc, mamă” de N. Ptușkin; Valia Strogova în „Pagini de viață” de V. Rozov; Nastenka în „Întâia primăvară” de G. Nikolaeva ș.a.

Un succes actoricesc a înregistrat în rolul adolescentului Marat din „Mama copiilor săi” de A. Afinoghenov; Kolontai în „Bolșevicii” de M. Șatrov; Bunica în „Pisica pe acoperișul fierbinte” de T. Williams. Și-a jucat ultimul rol în spectacolul „Prea multă minte strică” de Aleksandr Griboedov. A jucat și în filmul „Mirajul dragostei”, reușind să cucerească admirația grupului de creație și a spectatorilor. A creat spectacole solo vii și memorabile pe poeziile lui Andrei Voznesenski, ale Marinei Țvetaeva, Annei Ahmatova.

Laureată a Concursului de declamatori (1959). Diploma Festivalului de muzică și cântece evreiești (Birobidjan, Rusia, 1990). În 1965 i-a fost conferit titlul de Artistă Emerită, iar în 1982 - cel de Artistă a Poporului din RSSM. A fost decorată cu ordinul „Insigna de Onoare” și medalia „Meritul Civic”.

Nelly Kameneva s-a stins din viață pe 18 februarie 2007, la Chișinău.

img21007783

img21007783

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!