ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Letonia va intra în carantină, din cauza recordului de infectări și a vaccinării slabe

11:11 | 19.10.2021 Categorie: Externe

Riga, 19 oct. /MOLDPRES/. O carantină de patru săptămâni va fi instituită în Letonia, de pe 21 octombrie până pe 15 noiembrie, pentru a încetini creșterea accentuată a numărului de infectări cu SARS-Cov-2 în una dintre cele mai puțin vaccinate state din UE, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.

Luni seara, pe 18 octombrie ministrul leton al Sănătății Daniels Pavluts a declarat că „Letonia este pe locul 1 la rata de infectare în lume”.

Circulația persoanelor va fi restricționată între orele 05.00 și 20.00. Magazinele, restaurantele, școlile și sălile de spectacole vor fi închise și doar serviciile esențiale vor fi disponibile, afirmă demnitarul. Carantina va fi apoi relaxată doar pentru cei vaccinați, a adăugat ministrul.

„Sistemul nostru de sănătate este în pericol”, a menționat premierul Krisjanis Karins, dând vina pe rata scăzută de vaccinare în țară pentru creșterea numărului de internări.

„Trebuie să-mi cer scuze celor deja vaccinați”, a spus Karins.

În întreaga țară doar producția esențială, construcțiile și activitățile esențiale vor fi cu prezență fizică.

Spitale mari din Riga au început instalarea paturilor pentru pacienții Covid-19 în atriumul său pentru a face față fluxului mare de pacienți, transmite televiziunea de stat letonă.

Săptămâna trecută noile cazuri de Covid-19 din Letonia au crescut cu 49%, a transmis autoritatea națională de sănătate publică.

Executivul Letoniei a anulat săptămâna trecută majoritatea operațiilor planificate din spitale, în contextul creșterii necesarului de paturi și personal.

Autoritățile medicale au raportat cele mai grave cifre de Covid-19 din UE, după vecinul său, Lituania, în cele două săptămâni de dinainte de 10 octombrie: 864 de noi cazuri la 10.000 de locuitori.

Recent, președintele leton Egils Levits a fost testat pozitiv, făcându-l pe șeful statului finlandez Sauli Niinisto, care luase micul dejun împreună cu Levits cu o zi în urmă, să se autoizoleze.

Pentru moment, procentul de persoane vaccinate cu schema completă este în Letonia de 45,9 la sută.

Foto: Reuters

img21007791

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!