ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mai mult de jumătate din roada de struguri din ţară a fost recoltată

12:56 | 19.10.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 19 oct. /MOLDPRES/. Campania de recoltare a strugurilor este în plină desfășurare, fiind recoltate circa 65 la sută din suprafețele totale de struguri pentru vin, iar întreprinderile vinicole au procesat până în prezent peste 110 mii tone de struguri pentru vin. În regiunea vitivinicolă Sud au fost recoltate circa 70% din suprafețele de struguri pentru vin, iar în regiunea de Centru – circa 60 la sută din podgorii, transmite MOLDPRES.

Potrivit Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA), prețul de achiziție a strugurilor de la producătorii viticoli constituie 7,0-8,0 lei/kg. Pentru fabricarea vinurilor materie primă pentru distilare, prețul soiurilor pentru vin variază între 4,0-4,5 lei/kg, iar cel al soiurilor pentru masă (struguri de calitate neconformă pentru consum în stare proaspătă,) oscilează între 3,5-4,0 lei/kg. Strugurii de soiuri de tip Isabella se achiziționează la prețuri de 4,0-4,5 lei/kg. În același timp, la piața specializată din Chișinău, în prezent, prețurile la strugurii de soiuri pentru vin se ridică la 10-14 lei/kg.

„Totodată, în faza de încheiere are loc recoltarea soiurilor cu epoca medie de maturare (Sauvignon, grupa Fetească, Aligote, Merlot) şi a început recoltarea soiurilor cu epoca de maturare tardivă (Rkaţiteli, Cabernet Sauvignon, Rară Neagră ș.a.). Recolta medie de struguri, în plantațiile vinăriilor, variază de la 5-6 t/ha până la 10-12 t/ha, iar în gospodăriile viticole este de 4-7 tone/ha. Recolta medie de strugurilor de masă oscilează de la 5-6 t/ha până la 11-13 t/ha”, indică MAIA.

În plantațiile viticole cu sisteme moderne de suporturi (de tip Pergolă și Gable) producția medie de struguri se ridică la 20-25 t/ha. Concomitent cu comercializarea strugurilor de masă în stare proaspătă, o parte din recoltă (preponderent de soiul Moldova) se depozitează pentru păstrare. În acest sens, specialiștii estimează o cantitate de circa 35 mii tone de struguri. Prețul angro la soiurile de masă pe piața internă variază între 8,0 și 11,0 lei per kg, iar la export – 8,0-9,0 lei/kg, în funcție de calitatea strugurilor.

Conform informațiilor Serviciului Vamal, exportul strugurilor de masă din recolta anului curent constituie peste 14,7 mii tone, dinamica fiind similară anului precedent. Principalele destinații ale exportului din recolta actuală sunt următoarele pieţe: Federația Rusă (8,2 mii tone), România (2,83 mii tone), Belarus (1,31 mii tone), Ucraina (1,1 mii tone) şi Polonia (0,81 mii tone).

Foto: MAIA 

img21007797

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!