ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Nicu Popescu: „R. Moldova nu este singură în fața crizei energetice fără precedent”

15:31 | 19.10.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 19 oct. /MOLDPRES/. „Autoritățile de la Chișinău, atât Președinția cât și Guvernul, continuă, inclusiv prin canale diplomatice să asigure soluții responsabile în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova de căutare a unor modalități pentru o aprovizionare sigură și durabilă cu energie”, se arată într-un mesaj al vicepremierului Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, remis spre difuzare agenției MOLDPRES de către Biroul de presă al MAEIE.

”Continuăm dialogul cu Federația Rusă pe toate canalele disponibile, inclusiv pe linia Ministerului de Externe. Săptămâna trecută am confirmat vizita de lucru în luna noiembrie la Moscova, la invitația omologului meu Serghei Lavrov, precum și asigurarea co-președinției Comisiei interguvernamentale moldo-ruse.  

Republica Moldova este interesată de o cooperare eficientă și predictibilă în sectorul energetic - și mizează pe soluționarea cât mai rapidă a problemei aprovizionării cu gaze naturale a țării noastre. Este și mesajul pe care l-a transmis dna prim-ministru la Consiliul șefilor de state membre ale CSI desfășurat pe 15 octombrie. 

În acest sens, în timpul apropiat se preconizează și alte acțiuni bilaterale menite să continue dialogul cu partea rusă pe dosarele de actualitate. 

În ultimele zile, în paralel cu acțiunile colegilor din Guvern, MAEIE continuă în regim de permanență discuțiile cu oficiali de rang înalt ai guvernelor României, Ucrainei, Germaniei, Slovaciei, Bulgariei, Poloniei, Turciei și Azerbaidjanului, dar și cu alți parteneri în regiune în vederea identificării unor soluții pentru problematica energetică. 

În calitate de stat asociat cu Uniunea Europeană, beneficiem de o susținere nu doar politică ci și practică din partea UE și a statelor membre. Săptămâna trecută, la Bruxelles am abordat punctual problematica energetică cu dl Oliver Varhelyi, comisar european pentru vecinătate și extindere. Același subiect a fost subsidiar analizat la întâlnirile consecutive cu Direcțiile Generale pentru Energie, și Vecinătate și Extindere desfășurate în format de videoconferință pe data de 14 octombrie. 

În actuala criză energetică, discutăm cu partenerii noștri europeni 3 direcții prioritare: (I) asistență tehnică și expertiză, (II) identificarea unor surse potențiale de energie, (III) identificarea unor soluții financiare pentru compensarea creșterii prețurilor la resursele energetice care afectează întregul continent. 

Finalizarea recentă a ultimelor lucrări la gazoductul Iași–Chișinău și interconectările în domeniul electricității, proiecte strategice importante care vor permite României și Republicii Moldova să avanseze pe linia consolidării cooperării în domeniul asigurării securității energetice au fost și tema dialogului cu ministrul român al Afacerilor Externe Bogdan Aurescu de săptămâna trecută”.

Foto: MAEIE

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!