ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O companie agricolă din Căinari implementează tehnologii moderne cu susţinerea SUA

08:56 | 20.10.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 20 oct. /MOLDPRES/. Compania Frații Vaipan din orașul Căinari, care produce de 14 ani struguri de masă și fructe, și-a reorientat activitatea spre tehnologiile moderne și prietenoase mediului. Acestea i-au permis să se adapteze schimbărilor climaterice și să reducă consumul de mijloace de producere și resursele naturale, transmite MOLDPRES.

Potrivit lui Liubomir Vaipan, administratorul companiei, prima tehnologie care și-a demonstrat eficiența în condițiile schimbărilor climaterice este sistemul de suport Pergola pentru producerea strugurilor de masă.

„Sistemul Pergola, instalat cu suportul proiectului Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova (APM), în anii secetoși a permis menținerea nivelului de umiditate în sol și a protejat strugurii de arsuri solare, iar în acest an, cu mai multe precipitații, sistemul Pergola a permis reducerea riscului de răspândire în vie a bolilor fungice. În prezent, compania dispune de 14 hectare de struguri pe sistem Pergola, inclusiv plantațiile clasice de struguri au fost adaptate la sistemul de suport de tip Pergola. În anul curent, recolta medie din via pe sistem Pergola a fost de circa 25 de tone per hectar”, susţine sursa citată.

Susținută de USAID APM, compania a instalat o linie de ambalare a strugurilor de tip flow-pack, care permite utilizarea peliculei și caserolelor biodegradabile. Această metodă de ambalare este tot mai solicitată de rețelele comerciale ca urmare a condițiilor impuse de pandemia COVID-19, iar alinierea la cerințele cumpărătorilor sporește competitivitatea strugurilor moldovenești pe rafturile supermarketurilor europene.

Frații Vaipan au instalat panouri solare și sistem eolian de producere a energiei ce asigură în proporție de 100% sistemul de fertigare pentru vie și livada pe care le gestionează, însă intenționează să extindă investiția pentru a asigura toată infrastructura din gospodărie cu energie verde.

Tehnologiile moderne, implementarea bunelor practici agricole și a standardelor GLOBALG.A.P. și GRASP îi permit companiei Frații Vaipan să producă struguri și fructe de calitate, care pot fi exportate pe orice piață. În prezent, gospodăria este orientată spre exportul strugurilor pe piața Uniunii Europene, în special în Spania, Polonia, Romania, Croația etc.

Foto: USAID APM 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!