ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mai mulți lideri importanți vor absenta de la summitul G20.

13:02 | 20.10.2021 Categorie: Externe

Roma, 20 oct. /MOLDPRES/. La summitul de la Roma al Grupului  țărilor emergente G20, programat pentru sfârșitul lunii octombrie, vor fi lipsă cel puţin patru lideri din cadrul Grupului ţărilor dezvoltate şi emergente G20. Printre ei președintele rus Vladimir Putin şi premierul japonez Fumio Kishida, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.

Șeful statului rus, Vladimir Putin, a anunţat marţi că nu va fi prezent la reuniunea G20, care va avea loc în capitala Italiei pe 30-31 octombrie. Anunţuri similare au făcut premierul Japoniei, Fumio Kishida, şi preşedintele Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador.

Președinții rus și nipon au anunţat că vor urmări reuniunea prin videoconferinţă, iar preşedintele Mexicului îl va trimite pe ministrul de Externe, Marcelo Ebrard.

Surse de la Roma afirmă că nici preşedintele Chinei, Xi Jinping, nu va veni la summitul G20. Situaţia este incertă în cazul preşedintelui Braziliei, Jair Bolsonaro.

Prezenţa la summitul G20 a fost confirmată de președintele SUA Joe Biden, la fel şi de liderii din Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Canada, Coreea de Sud, Marea Britanie, Franţa, Germania, India, Indonezia, Turcia şi Uniunea Europeană.

Tema schimbărilor climatice  este una centrală la summitul G20 de la Roma. În cadrul dezbaterilor va fi elaborată poziţia statelor dezvoltate şi emergente înaintea Conferinţei ONU pe tema schimbărilor climatice, programată în oraşul britanic Glasgow în perioada 31 octombrie - 12 noiembrie.

Foto: ituc-csi.org

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!