ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Nicu Popescu a avut o întrevedere cu o delegație a Parlamentului ceh

13:20 | 20.10.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 20 oct. /MOLDPRES/. Viceprim-ministrul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, a găzduit astăzi la Ministerul de Externe o delegație parlamentară din Republica Cehă condusă de Pavel Fischer, președintele Comisiei pentru afaceri externe din cadrul Legislativului de la Praga, a relatat pentru MOLDPRES Serviciul de presă al MAEIE.

Oficialii au discutat perspectivele fortificării cooperării între Republica Moldova și Republica Cehă, printr-o diplomație parlamentară activă și prin preluarea expertizei cehe în procesul de integrare europeană, inclusiv în contextul deținerii de către Cehia a președinției Consiliului UE în a doua jumătate a anului 2022.

În cadrul întrevederii cu senatorii cehi, ministrul de externe Nicu Popescu a efectuat o sinteză privind dosarele de actualitate în politica externă, integrare europeană și evoluțiile curente în procesul de soluționare a conflictului din regiunea transnistreană. Un subiect distinct al întrevederii l-au constituit relațiile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, inclusiv sprijinul consecvent din partea Cehiei pentru parcursul european al țării noastre.

„După 7 ani de la intrarea în vigoare, Republica Moldova este cel mai mare beneficiar al Acordului de Asociere în cadrul statelor Parteneriatului Estic. Aceste beneficii pentru cetățeni se traduc în salarii mai bune, locuri de muncă acasă și susținerea producătorilor autohtoni prin sporirea exporturilor în statele membre ale UE, inclusiv Cehia", a spus ministrul Nicu Popescu.

Șeful delegației cehe, senatorul Pavel Fischer, a reiterat mesajul de susținere al autorităților de la Praga pentru agenda ambițioasă de reforme, inclusiv prin prisma implementării Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. Oficialul a declarat că țara noastră va rămâne prioritară pe linia asistenței oficiale de dezvoltare a Cehiei.

Oficialii, de asemenea, au convenit efectuarea schimburilor de experiență între autoritățile locale ale ambelor state pentru sporirea capacităților administrațiilor locale din Republica Moldova de a accesa fonduri oferite de către partenerii europeni.

Foto: MAEIE

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!