ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul a modificat Metodologia de finanțare a proiectelor din domeniile cercetării și inovării

15:57 | 20.10.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 20 oct. /MOLDPRES/. Mecanismul de realizare a proiectelor de cercetare și inovare va fi îmbunătățit pentru a crește valoarea științifică și social-economică а rezultatelor obținute. Cabinetul de miniștri a adoptat în ședința de astăzi modificări la hotărârea Guvernului privind Metodologia de finanțare a proiectelor din domeniile cercetării și inovării, informează MOLDPRES.

Potrivit Direcţiei comunicare și protocol a Executivului, noile modificări prevăd completarea tipurilor de proiecte pentru care Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare va putea organiza concursuri. Printre acestea se numără  proiecte pentru tineri cercetători, proiecte pe probleme de maximă actualitate și cele din domeniile specializării inteligente (energetică, biofarmaceutică, agricultură și procesarea alimentelor, TIC).

Prevederile adoptate de Guvern propun perfecționarea procedurii de evaluare și a mecanismului de selectare a proiectelor pentru finanțare. Totodată, vor fi eficientizate și transparentizate procedurile de selectare dar și procesul de monitorizare а implementării proiectelor de cercetare și inovare, inclusiv a utilizării resurselor umane și mijloacelor financiare.

La fel, proiectul completează reglementările privind procedura de evaluare а rezultatelor din domeniile cercetării și inovării în vederea eliminării unor discrepanțe între termenele de raportare a realizării acestora și obținerea finanțării pentru anul ulterior derulării proiectelor. Astfel, se va diminua riscul de întârziere а evaluării rapoartelor anuale și а alocării finanțării.

De asemenea, au fost stabilite modalități de utilizare а mijloacelor financiare rămase disponibile în cazul nesemnării sau rezoluțiunii contractelor.

Foto: Guvern 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!