ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Țara noastră va iniția negocierile cu BEI privind implementarea proiectului „Eficiența energetică în Republica Moldova"

16:04 | 20.10.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 20 oct. /MOLDPRES/. Republica Moldova va iniția negocierile cu Banca Europeană de Investiții privind implementarea proiectului „Eficiența energetică în Republica Moldova". Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat astăzi în ședința de Guvern, relatează MOLDPRES.

Potrivit Direcţiei comunicare și protocol a Executivului, obiectivul Proiectului rezidă în inițierea negocierilor asupra proiectului contractului de finanțare privind acordarea Republicii Moldova de către Banca Europeană de Investiții, a unui împrumut în valoare de 30 milioane de euro, în scopul implementării proiectului „Eficienţa energetică în Republica Moldova".

Astfel, Republica Moldova urmează să contracteze un împrumut în valoare de 30 milioane de euro din partea BEI, un alt împrumut în valoare de 30 milioane de euro din partea BERD, un grant în valoare de 15 milioane de euro din partea Platformei de Investiții pentru Vecinătate a Comisiei Europene (NIP), precum și un grant în valoare de 500 mii de euro din partea Fondului fiduciar de asistență tehnică pentru țările Parteneriatului Estic („EPTATF"), cu o durată de implementare a proiectului de 4 ani (2022 – 2025).

Principala categorie de beneficiari ai Proiectului vor fi instituțiile publice, precum spitalele republicane/de interes național, dar și cele de importanță locală/municipală (grădinițe, școli, spitale municipale și raionale). 

Proiectul urmează a fi implementat în două etape: prima – cu accent pe instituțiile publice (spitale), cu un buget aproximativ de 45 milioane de euro, cu acoperire egală din partea BERD și BEI și a doua etapă – cu accent pe autoritățile administrației publice locale, în limita solicitărilor din partea acestora și a nivelului de îndatorare, cu un buget de circa 30 milioane de euro (care va include toată componenta de grant în vederea sporirii interesului APL pentru Proiect). 

Foto: Guvern

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!