ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Andrei Spînu: Suntem în căutare de alternative energetice, iar Polonia este o perspectivă

17:08 | 20.10.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 20 oct. /MOLDPRES/. În perioada 18-19 octombrie, în cadrul vizitei în Polonia, am avut mai multe întâlniri la nivel înalt, subiectul primordial discutat fiind furnizarea cu gaze naturale și soluțiile de depășire a crizei actuale în Republica Moldova. Suntem în căutare de alternative şi examinăm în acest sens perspectiva unei colaborări de durată cu partenerii polonezi, a declarat vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, la conferința de presă de astăzi, organizată după şedinţa Guvernului, transmite MOLDPRES.

„La Varşovia, am avut întrevederi la Preşedinţie. M-am întâlnit cu secretarul de stat al Cancelariei Președintelui Poloniei și șeful Biroului internațional de politici, Jakub Kumoch, precum și cu reprezentantul special pentru Moldova al Prim-ministrului Republicii Polone, Adam Eberhardt. I-am informat pe ambii despre situația cu care se confruntă în prezent țara noastră, pe piața gazelor. M-am văzut și cu secretarul de stat din cancelaria prim-ministrului polonez și plenipotențiar pentru infrastructura energetică strategică, Piotr Naimski. Am discutat despre un parteneriat pe termen lung în furnizarea gazelor naturale din Polonia. Un proiect bilateral pe care îl tratăm cu maximă seriozitate, pentru că obiectivul nostru este ca sursele de alimentare să fie cât mai diversificate și mai adecvate pentru depășirea unei crize de asemenea proporţii”, a spus Andrei Spînu.

Oficialul a precizat că a avut discuţii tehnice cu vicepreședintele companiei de stat PGNiG, Artur Cieślik, despre capacitatea gazelor naturale, pe care ţara noastră o poate obține din partea statului polon. „Am vorbit şi cu președintele consiliului de administrație GAZ-SYSTEM, Tomasz Stepien. În cadrul discuțiilor, am abordat soluțiile tehnice pe care le putem implementa împreună cu partenerii polonezi, în scopul furnizării gazelor naturale în țara noastră. Polonia este un stat prieten și un partener de nădejde al Republicii Moldova în Uniunea Europeană, pe care putem miza în situaţia creată”, a spus vicepremierul.

În altă ordine de idei, Andrei Spînu a informat că mâine, împreună cu vicepremierul pentru Reintegrare, Vlad Kulminski, pleacă la Moscova, unde va participa la negocierile cu autorităţile ruse şi reprezentanţii concernului Gazprom privind asigurarea cu gaze naturale. Potrivit ministrului Infrastructurii, la aceste discuții Republica Moldova va pleda pentru prelungirea contractului anterior. „Discuţiile se vor referi la prelungirea contractului care a fost, datoriile existente etc. La întoarcere de la Moscova, cel mai probabil – vineri, vom anunţa opinia publică despre rezultatele obţinute”, a explicat Spînu.

Întrebat ce se va întâmpla dacă nu se ajunge la o înțelegere cu Gazprom, Andrei Spînu a spus că va fi o situaţie de urgenţă, pentru care Guvernul are soluţiile de rigoare. Pentru moment, vicepremierul a cerut să nu se lanseze speculaţii şi interpretări.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!