ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Autorității Naționale de Integritate

18:45 | 20.10.2021 Categorie: Comunicate

Grupul de Lucru de nivel înalt privind reforma justiției al Consiliului Europei și Directorul adjunct al Comisiei de la Veneția în vizită la ANI

Chişinău, 20 oct. /MOLDPRES/. Președinta ANI, Rodica Antoci a avut o discuție cu membrii Grupului de Lucru de nivel înalt privind reforma justiției în Republica Moldova, condus de către Directorul General pentru Drepturile Omului și Statul de Drept al Consiliului Europei, Christos Giakoumopoulos și Directorul adjunct al Comisiei de a Veneția, dna Simona Granata – Menghini. Întrevederea a avut loc la sediul ANI, miercuri, 20 octombrie 2021, la care a participat și Șeful Consiliului Europei la Chișinău, William Massolin.

În cadrul discuțiilor, înalții oficiali europeni și-au manifestat interesul față de activitatea ANI, poziția Autorității vizavi de modificările legislative pe domeniul de integritate și cooperarea dintre Autoritate și alte instituții de control din domeniul combaterii corupției.

Președinta ANI, Rodica Antoci a trecut în revistă despre activitatea Autorității și a Inspectoratului de Integritate, accentuând despre prioritățile instituției, dar și provocările cu care se confruntă ANI în relațiile cu alte entități naționale de combatere a corupției sau internaționale, în special pe schimbul de informații. Un Un subiect separat a constituit și lipsa unui parteneriat cu Consiliul de Integritate, care are restanțe față de ANI la aprobarea unor documente strategice importante pentru Autoritatea, și, care, de curând și-a anunțat suspendarea activității din lipsă de cvorum.

În context, Președinta ANI și-a reiterat obiectivele sale vizavi de eficientizarea instituției pe care o conducere și asigurarea în continuare a independenței Inspectoratului de Integritate prin crearea unei funcții de șef de Inspectorat și a unei subdiviziuni care să monitorizeze dacă au fost respectați toți pașii realizați de inspectorii de integritate în procesul de efectuarea a controalelor. De asemenea, Rodica Antoci a menționat că instituția și Inspectoratul de Integritate este în așteptarea promulgării legii ANI, care a fost votată în lectură finală de către Parlamentul Republicii Moldova, pentru a putea vizualiza ce modificări totuși au fost acceptate și urmează să fie aplicate de ANI.

Astfel, Președinta ANI s-a referit la necesitatea includerii în dispozitivele finale și tranzitorii a prevederilor privind intrarea în vigoare a legii ulterior publicării în Monitorul Oficial, la expirarea termenului de 3 luni, pentru ca Autoritatea sa dispună de suficient timp să elaboreze și să ajusteze un set de acte normative interne, inclusiv Metodologia de control aplicată de inspectori. Un alt aspect important prevăzut de noua lege vizează dezvoltarea modulelor SIA e-Integritate, și aici ne referim la modelul noii declarații de avere și interese personale și a registrelor electronice, implementarea cărora necesită anumiți termeni.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!