ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cântăreţul de operă Andrei Donos își sărbătorește cea de-a 65-a aniversare

07:30 | 21.10.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 21 oct. /MOLDPRES/. Cunoscutul cântăreţ de operă Andrei Donos, solist al Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieşu”, Artist al Poporului, supranumit Rigoletto al Basarabiei, își sărbătorește astăzi cea de-a 65-a aniversare, notează MOLDPRES.

Andrei Donos s-a născut în 1956 în satul Ţânțăreni, raionul Telenești. În 1977-1978 a studiat canto la Colegiul de muzică „Ștefan Neaga”, iar în 1978-1985 - la Institutul de Arte „Gavriil Musicescu” din Chișinău, unde i-a avut în calitate de profesori pe Vladimir Dragoș și Boris Miliutin.

În 1984, încă fiind student, este angajat ca solist la Opera Națională. Tocmai pe atunci, a participat la concursul unional „M. Glinka”, unde talentul său a fost remarcat de către Maria Bieșu. Primadona l-a și adus în teatru. Primul rol a fost în opera „Trubadurul”, unde a evoluat în rolul Contelui de Luna, sub bagheta dirijorului Lev Gavrilov.

Au urmat alte roluri: Germont („Traviata”), Melitone („Forţa destinului”), Rodrigo („Don Carlos”) de G. Verdi, Tonio, Silvio ("Paiaţe") de R. Leoncavallo, Alfio („Cavalleria rusticana”) de P. Mascagni, Dragoş, Spancioc („Alexandru Lăpuşneanu”) de Gheorghe Mustea, Enric („Lucia di Lammermoor”) de G. Donizetti, Tomski („Dama de Pică”) de P. I. Ceaikovski, Figaro din "Bărbierul din Sevilla" de Rossini" ș.a., cel mai îndrăgit rămânând a fi, totuși, Rigoletto din opera omonimă a lui G. Verdi.

Potrivit specialiștilor, Rigoletto este rolul care i se potrivește de minune și pe care l-a jucat pe mai multe scene ale lumii, și, înainte de toate, în toate teatrele lirice din România. „Rigoletto este un personaj foarte complex și are o mulțime de fațete”, spune baritonul, adăugând: “Rigoletto mă inspiră foarte mult pentru că este o personalitate foarte profundă. Îl găsesc ca pe un personaj foarte interesant, un om sarcastic, dar care este capabil și să iubească... Aici, în R. Moldova, l-am jucat numai eu și profesorul meu - Vladimir Dragoş”.

De-a lungul anilor, Andrei Donos a colaborat cu dirijorii Alexandru Samoilă, Nicolae Dohotaru, Mihai Amihalachioaie, Corneliu Calistru (Iași), Tomas Pal (Ungaria), Gheorghe Dimitrov (Bulgaria), cu interpreții de operă Maria Bieşu, Valentina Calestru, Mihai Munteanu, Ludmila Aga, Elena Gherman, Ion Paulencu, Vasile Micușa, Valeriu Cojocaru ș.a. A efectuat turnee în Bulgaria, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, România, Rusia, Spania și în alte țări.

În 1994 lui Andrei Donos i s-a fost conferit titlul onorific „Maestru în Artă” și în 2009 - cel de „Artist al Poporului”.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!