ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Natalia Gavriliţa: Am încheiat cu succes negocierile cu FMI pentru un nou program economic

14:02 | 21.10.2021 Categorie: Politică

Chişinău, 21 oct. /MOLDPRES/. Guvernul Republicii Moldova a încheiat cu succes negocierile la nivel de experţi cu Misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI), ceea ce înseamnă un nou program de finanţare pentru ţara noastră care va fi un catalizator de noi finanţări din partea altor investitori. Despre aceasta a declarat Prim-ministrul Natalia Gavriliţa, în cadrul unui briefing susţinut astăzi împreună cu Rodgers Chawani, reprezentant permanent al FMI în ţara noastră, transmite MOLDPRES.

Noul pachet de finanţare de la FMI prevede o sumă de circa 564 milioane de dolari, care urmează să fie alocată timp de trei ani şi patru luni.

„Acest program de finanţare este bazat pe programul nostru de guvernare, care are drept priorităţi valoarea statului de drept şi combaterea corupţiei. Cu susţinerea Fondului, vom realiza ceea ce ne-am propus – infrastructură mai bună, drumuri de calitate, asigurare cu apă, modernizarea agriculturii, eficienţă energetică ş.a. De asemenea, vom sprijini domeniile ce au avut de suferit în urma crizei pandemice şi care au încă nevoie de ajutor pentru a o depăşi. Este vorba de domeniile de asistenţă socială, economic, bugetar-fiscal etc.”, a declarat Natalia Gavriliţa.

Şefa Cabinetului de miniştri a precizat că încheierea negocierilor cu FMI „este o veste foarte bună care vine într-un moment dificil pentru Republica Moldova”, făcând referire la criza energetică cu care se confruntă ţara.

La rândul său, Rodgers Chawani a relevat că negocierea unui nou program economic cu FMI este un succes al Guvernului de la Chişinău. „Îmi exprim aprecierea pentru prim-ministru şi pentru întregul Executiv, care au reuşit, într-un context dificil, să obţină un set impunător de politici”, a declarat reprezentantul permanent al Fondului Monetar Internaţional în Republica Moldova.

Echipa FMI a început discuțiile cu autoritățile de la Chișinău referitoare la un nou program de susținere financiară, la 27 septembrie. Acordul final în acest sens urmează să fie semnat în luna decembrie.

img21007896

img21007896

img21007896

img21007896

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!