ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Sectorul de poliție din municipiul Cahul a fost renovat

12:45 | 22.10.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 22 oct. /MOLDPRES/. Sectorul de poliție nr. 1 din municipiul Cahul a devenit mai accesibil și prietenos, după ce a fost renovat, conform celor mai bune practici ale poliției comunitare. Valoarea totală a asistenței este de 138 mii de dolari și a fost oferită de Guvernul SUA, în cadrul proiectului „Suport pentru reforma instituțiilor de aplicare a legii din Republica Moldova”, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), transmite MOLDPRES.

Sediul sectorului, cu o suprafață de 200 de metri pătrați, deservește circa 30 de mii de persoane. După renovare, edificiul a fost dotat cu mobilier și echipament performant. De asemenea, angajații au fost instruiți în baza unui program de implementare a conceptului poliției comunitare, care include: criminologia și prevenirea infracționalității, instrumente și metode utilizate în activitatea polițienească comunitară, metode de identificare și de soluționare a problemelor de siguranță comunitară etc.

„Un sediu modern şi confortabil pentru angajaţi oferă polițiștilor confortul de a lucra şi permite oferirea uneori servicii de calitate cetăţenilor, care, la rândul lor, simt că pot discuta şi interacţiona cu încredere cu poliţia. Aceasta nu este doar o schimbare de faţadă, ci şi de abordare şi atitudine. Sectorul este începutul, oamenii sunt continuarea”, a declarat, la evenimentul de deschidere a sediului, Serghei Diaconu, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne.

Clădirea sectorului de poliție are un design universal, astfel încât să fie accesibilă pentru toți beneficiarii, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități. Sediul mai dispune de o sală de audieri și o sală polivalentă, utilizată pentru diverse activități comunitare, precum întâlniri de informare ale cetățenilor. Totodată, în imediata apropiere de sectorul de poliție a fost amenajat un teren de joacă pentru copii. Fiecare din cei 20 de polițiști (16 bărbați și 4 femei) care activează în cadrul sectorului de poliție are spațiu individual de lucru și acces la  bucătăria amenajată, vestiar. Sediul deține cazangerie modernă și grupuri sanitare accesibile pentru utilizatorii de scaune rotile.

„Acest sector de poliție renovat și bine amenajat va oferi un mediu modern și funcțional care să consolideze legătura dintre polițiști și comunitate. O mai mare accesibilitate a instituției de aplicare a legii fortifică relația dintre comunitate și poliție, crește încrederea și generează o cooperare care reduce criminalitatea și permite poliției să răspundă mai bine nevoilor comunității”, a declarat Katrina Fotovat, oficială de rang înalt în cadrul Biroului pentru Probleme Globale ale Femeilor, Departamentul de Stat al SUA.

Totodată, în incinta Inspectoratului de poliție Cahul a fost amenajată o cameră de prezentare spre recunoaștere și o cameră pentru martori, protejată prin vitraliu-oglindă, pentru a permite recunoașterea suspecților în condiții de siguranță și confidențialitate, de exemplu, în cazuri de violență în familie, trafic de persoane sau alte infracțiuni violente. Camera pentru martori poate fi utilizată la necesitate și în calitate de cameră de audieri. Ca și în cazul sectorului de poliție, ambele camere au fost renovate cu sprijinul Guvernului SUA.

„Transformarea acestui sector de poliție este o ilustrare clară a angajamentului partenerilor naționali și internaționali de a moderniza activitatea polițienească în beneficiul bărbaților și femeilor din Moldova. Credem că prin transformarea spațiului în care interacționează ofițerii de poliție și cetățenii, contribuim la încorporarea unei noi culturi, la consolidarea spiritului de angajament reciproc și la sporirea încrederii între poliție și comunitate”, a conchis Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă a PNUD în Republica Moldova.

Foto: PNUD

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!