ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Victor Cuzmenco și-a expus lucrările la Muzeul Național de Artă al Moldovei

18:36 | 22.10.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 22 oct. /MOLDPRES/. O expoziție personală a artistului plastic Victor Cuzmenco, cu genericul ”Pictură Ontologică 3.0”, a fost vernisată astăzi la Muzeul Național de Artă al Moldovei. Expoziția cuprinde circa 60 de lucrări realizate de autor de-a lungul anilor, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Florina Breazu, vicepreședintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, a menționat că Victor Cuzmenco este o prezență activă în procesul artistic din țara noastră. ”Timp de 30 de ani, el a fost director al Școlii de Arte Plastice pentru Copii ”A. Șciusev”. Pictura lui se înscrie în zona  artei abstracte pe care el însuși a numit-o pictură ontologică. Pictura ontologică depășește  ideea de tablou în sine, aprofundându-se în esența ideilor și sensurilor. Pentru realizarea picturilor sale, el folosește nisip, scoici măcinate și lianturi (ciment, clei etc). Unele din lucrările respective includ și culori de ulei”, a specificat Florina Breazu.

În context, Iana Albu, curatorul expoziției, a afirmat că aceasta reprezintă o explorare continuă a posibilităților și a limitelor conceptului de Pictură Ontologică, creat de Victor Cuzmenco acum 30 de ani. Artistul vizualizează astfel de categorii filosofice largi precum spațiul, timpul, structura, mișcarea, stările spirituale și interacțiunile dintre acestea în lumea noastră dinamică. ”Spre deosebire de picturile ontologice timpurii, lucrările prezentate în etapa 3.0 sunt o încercare de a introduce dinamism și continuitate în înfățișările create nu numai prin structura materialelor naturale, ci și prin elementele active ale picturii în ulei. Întreaga expoziție este concepută de a domina - prin sensul și ideea sa generală -  conținutul unei opere individuale. Structura artistică a expoziției și aranjamentul non-standard al picturilor demonstrează convenționalitatea limitei dintre spațiu și viață, spațiu și artă”, a precizat Iana Albu.

Victor Cuzmenco, s-a născut în 1948 în regiunea Odesa, Ucraina. În 1974 a absolvit Institutul de Arte Plastice „V. I. Surikov” din Moscova. Participă la peste 250 de expoziții naționale și internaționale. Lucrările artistului se regăsesc în colecții publice: Muzeul Național de Artă al Moldovei, muzeele din țările CSI, fondurile Ministerului Culturii din Rusia, fondul Centrului de Artă Gheorghe Apostu din Bacău (România); dar și în colecții private din Europa, SUA, Singapore, Turcia, Israel, Rusia și Ucraina.

A organizat expoziții personale și a participat la expoziții de grup în Moldova, la Frankfurt, Düsseldorf, Aachen (Germania); Lyon (Franța); Singapore; Casa Centrală a Artiștilor din Moscova (Rusia). Artistului i s-a decernat Diploma Uniunii Artiștilor din RSSM "Pentru cea mai bună dezvăluire a temei creativității" în 1982 și a fost inclus în Enciclopedia artelor din Moldova. În ultimii doi ani, lucrările artistului au fost prezentate la nouăsprezece expoziții online de grup în galerii din străinătate și au fost publicate în reviste online specializate din SUA, Canada, Marea Britanie și Italia, pentru care s-a învrednicit de diplome și premii onorifice. Picturile lui Victor Cuzmenco au mai fost expuse și la un târg de artă din Veneția, la o expoziție de grup din Vancouver, precum și la Bienala de artă de la Londra 2021.

Expoziția va fi deschisă până la 21 noiembrie.

img21007956

img21007956

img21007956

img21007956

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!