ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Metodologia de calcul a sumelor fixe compensate pentru medicamente a fost publicată în Monitorul Oficial

18:44 | 26.10.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 26 oct. /MOLDPRES/. Metodologia de calcul a sumelor fixe compensate pentru medicamentele incluse în Lista de Denumiri Comune Internaționale de medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală a fost publicată în Monitorul Oficial, comunică MOLDPRES.

Potrivit documentului, în termen de 7 zile lucrătoare din data adoptării deciziei Consiliului privind includerea în listă a denumirii de medicamente, Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) va întocmi lista de denumiri comerciale în baza Nomenclatorului de Stat de medicamente și Catalogul naţional de preţuri de producător la medicamente, publicat de către Agenția Medicamentului și Dispozitivelor medicale (AMDM).

De asemenea, CNAM va solicita Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP) prezentarea informației privind prețurile cu amănuntul inclusiv TVA, stabilite în conformitate cu prevederile Legii nr.1456/1993 cu privire la activitatea farmaceutică, de la un număr reprezentativ cel puțin 50 de farmacii, plătitoare de TVA, din care 70% din mediul urban și 30% – rural, în termen de 10 zile lucrătoare.

În termen de 5 zile lucrătoare din data recepționării datelor despre prețurile cu amănuntul, CNAM va calcula sumele fixe compensate. Suma fixă compensată pentru compensarea parțială a medicamentelor se va determina în baza următorului calcul: se va calcula mediana prețurilor cu amănuntul în funcție de forma farmaceutică, doză, volum după caz, indiferent de mărimea ambalajului, per denumire comercială. De asemenea, se va calcula mediana prețurilor cu amănuntul pentru DCI în funcție de doza și forma farmaceutică grupate conform Anexei la Metodologia de calcul a sumelor fixe compensate pentru medicamentele incluse în Lista de Denumiri Comune Internaționale de medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală, în baza prețurilor calculate și se va aplica rata de compensare în mărime de 100% la mediana prețului cu amănuntul. În situația în care de către Consiliul pentru medicamente compensate va fi aprobată o rată de compensare diferită de 100%, se aplică rata de compensare aprobată prin decizia Consiliului.

Astfel, prețul cu amănuntul medianic calculat, conform Metodologiei de calcul a sumelor fixe compensate pentru medicamentele incluse în Lista de Denumiri Comune Internaționale de medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală, reprezintă suma fixă compensată de către CNAM pentru medicamente ce fac parte din categoria „parțial compensate”. Din suma fixă compensată se extrage TVA 8%.

Sursă: monitorul.gov.md

img21008046

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!