ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cercetătoarea Violeta Tipa va lansa o carte despre filmul de animație

08:07 | 27.10.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 27 oct. /MOLDPRES/. Biblioteca municipală „B. P. Hasdeu”, Filiala „Tudor Arghezi” organizează joi, la ora 15.00, lansarea cărții „Magia filmului de animație. Etape, tehnici, personalități ale animației moldovenești”, autoare - Violeta Tipa, doctor în studiul artelor, laureată a Premiului Național. Evenimentul va avea loc de Ziua Internațională a Animației, în incinta Bibliotecii centrale, informează MOLDPRES.

La manifestare vor participa dr. Mariana Harjevschi, director general al Bibliotecii municipale „B. P. Hasdeu”, dr. hab. Victor Ghilaș, directorul Institutul Patrimoniului Cultural, dr. Dumitru Olărescu, cineast, Gheorghe Mustea, academician, compozitor, Larisa Glinca, regizor, pictor-animator, Constantin Bălan, regizor, pictor-scenograf, dr. Constantin Spânu, critic de artă ș.a. Moderatoare - Elena Prus, doctor habilitat, profesor universitar.

Potrivit profesorului Natalia Krivulea de la Universitatea de Stat ”M. V. Lomonosov” din Moscova, cartea Violetei Tipa, cercetătoare cu o vastă experiență în domeniu, are misiunea de a umple numeroasele „pete albe” ale științei despre arta cinematografică. ”Pentru prima dată în istoria cinematografiei se elaborează o reprezentare integrală a procesului de afirmare și evoluție a animației moldovenești – fenomen semnificativ pentru cultura națională. Autoarea a reușit să elucideze particularitățile artistico-estetice ale creației celor mai reprezentative personalități din domeniul animației”, a subliniat Natalia Krivulea.

Volumul are 296 de pagini și a apărut la o editură din Chișinău. Prin acest studiu, autoarea  încearcă să scoată din anonimat fenomenul filmului de animație moldovenesc, care până în prezent a rămas un domeniu marginalizat. Potrivit editorilor, monografia prezintă interes pentru istorici și teoreticieni ai filmului de animație, pentru cineaști, studenți, precum și pentru publicul larg.

Violeta Tipa s-a născut în anul 1965, în orășelul Cupcini, raionul. Edineț. Este doctor în studiul artelor, conferențiar universitar. A acumulat pe parcursul carierei experiență în calitate de jurnalist la Televiziunea Națională (1987-1994). După susținerea tezei de doctorat, continuă cercetările în domeniul artelor audiovizuale. În prezent este cercetător științific coordonator, șefa Secției Arte audiovizuale la Institutul Patrimoniului Cultural. Este autor a peste 100 de articole științifice, precum și al monografiilor „Copilul și arta TV” (2004), „Cultura audiovizuală: provocări și tendințe” (2011), „Isprăvile lui Guguță în dimensiune cinematografică” (2014) etc. În anul 2015 a devenit laureată a Premiului Național pentru lucrarea fundamentală ”Arta cinematografică din Republica Moldova”, ca fiind unul din autorii principali ai cărții.

Accesul la eveniment se va face în condițiile impuse de pandemia COVID-19.

img21008052

img21008052

img21008052

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!