ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Ungheni a avut loc un simpozion pe tema impactului cultural al vinăritului

10:26 | 27.10.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 27 oct. /MOLDPRES/. „Viţa-de-vie şi vinul: practici agricole, sociale şi spirituale” a fost genericul unui simpozion ştiinţifico-practic naţional, organizat recent la Ungheni. Evenimentul s-a înscris într-un program de comemorare a folcloristului unghenean Efim Junghietu, transmite MOLDPRES.

Simpozionul a fost organizat în cadrul Proiectului "Evoluția literaturii române, a folclorului și a teoriei literaturii în context european și universal, cu scopul consolidării metodologiei de cercetare etnologică a mediului etnocultural local în vederea consemnării, valorificării și promovării practicilor agricole, sociale și spirituale privind vița-de-vie și vinul”.

Scopul proiectului constă în culegerea, prezervarea și valorificarea tradițiilor și obiceiurilor etnofolclorice inerente practicilor agricole, sociale și spirituale privind vița-de-vie și vinul; cercetarea sub diverse aspecte a practicilor agricole, sociale și spirituale ş.a.

Programul simpozionului a inclus vernisarea expoziției de fotografii ,,Vița-de-vie și vinul ca ocupație rurală”; inaugurarea expozițiilor tematice (Muzeul de Istorie și Etnografie Ungheni): ,,Ustensilele vierilor”, "Strugurele croșetat, brodat, cusut, încrustat”; sesiuni de comunicări științifice şi un program artistic.

„Felicitări participanţilor pentru implicare şi comunicări substanțiale, care au fost nu doar interesante, ci şi elaborate conform rigorilor științifice. Este de nepreţuit contribuția la cercetarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial al localităților de unde se alimentează sufletul și inima”, a relevat Tatiana Lazar, vicepreşedinte al raionului Ungheni.

Foto: Consiliul raional Ungheni

img21008059

img21008059

img21008059

img21008059

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!