ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Primăria Făleşti a lansat consultări publice pentru un proiect de revitalizare urbană

10:32 | 27.10.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 27 oct. /MOLDPRES/. Primăria oraşului Făleşti a demarat consultările publice pe marginea proiectului de decizie cu privire la aprobarea Programului de revitalizare urbană pentru anii 2021-2026. Recomandările şi opiniile asupra proiectului pot fi expediate până la data de 8 noiembrie, transmite MOLDPRES.

Scopul proiectului propus constă în aprobarea Programului de revitalizare urbană a orașului Fălești pentru perioada 2021-2026, în vederea îmbunătăţirii vieții localnicilor prin dezvoltarea zonei Gara Fălești.   

Pentru identificarea Zonei de revitalizare, Grupul de Coordonare pentru revitalizare urbană din oraşul Fălești împreună cu reprezentanții Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord (ADR) Nord și Solidarity Fund PL au efectuat pe parcursul lunii mai curent vizite de observare în Zona Fabrica de Zahăr, Zona Gării si Zona de Jos pentru colectarea indicatorilor calitativi, discuție cu locuitorii acestor cartiere și formarea unei viziuni despre situația din fiecare zonă degradată. În urma analizei cantitative, vizitelor de observare în zonele cu indicatori negativi, observațiilor directe și a analizei calitative efectuate pe parcursul acestor vizite a fost desemnată ca zona de revitalizare Cartierul Gara. La selectarea zonei s-a ținut cont de fenomenele sociale negative, agravate de factori negativi în domeniul mediului, tehnic, spațio-funcțional.

„Indicatorii sociali colectați pe anii 2019-2020 arată că populația Zonei Gara este în creștere, datorită construcției accelerate a caselor de locuit. Spațiile publice existente aici, deocamdată neamenajate, pot fi utilizate ca locuri de intersecție socială, comunicare și petrecere a timpului util. La fel, zona prezintă potențial de dezvoltare economică, având acces la infrastructura căii ferate, a clădirilor și depozitelor acesteia”, conform proiectului care urmează a fi supus dezbaterii.

În Republica Moldova, procesul de revitalizare urbană a fost inițiat în anul 2017 de către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, cu suportul Ministerului Fondurilor pentru Dezvoltare și Politică Regională al Poloniei, în cooperare cu Solidarity Fund PL la Chișinău.

img21008062

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!