ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Întreprinderi europene vor putea participa la achizițiile publice din R. Moldova pentru proiecte de mediu

10:49 | 27.10.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 27 oct. /MOLDPRES/. Întreprinderile Mici și Mijlocii (IMM) din Uniunea Europeană cu activitate în sectorul economiei circulare vor fi susținute să ia parte la achizițiile publice din Republica Moldova, pentru proiectele de mediu ce necesită soluții inovatoare. Pentru aceasta, ieri, la Chișinău, a fost lansat proiectul “Susținerea IMM-urilor sectorului economiei circulare din UE pentru participarea la sistemul achizițiilor publice din țările Parteneriatului Estic – P2GreenEST”, implementat de Camera de Comerț și Industrie (CCI), transmite MOLDPRES.

Obiectivul proiectului este de a asigura și a îmbunătăți accesul companiilor europene inovatoare active în sectorul managementului apei, gestionării deșeurilor, eficienței energetice la procesul de achiziții publice din țara noastră prin încurajarea unor parteneriate durabile între IMM-uri, prin oferirea consultanței și prin susținerea companiilor din domeniul economiei circulare din Moldova și Ucraina.

„Pe domeniile managementului apei și gestionării deșeurilor, economia circulară înseamnă reutilizarea apei în procesele de producție, valorificarea deșeurilor și întoarcerea în circuit. Astfel, din anul viitor începem construcția infrastructurii primare pentru a crea logistica necesară colectării, transportării și sortării deșeurilor la nivel național, conform celor opt regiuni de management al deșeurilor, iar din partea agenților economici privați este necesar dezvoltarea pieței de reciclare. Avem speranța că proiectul P2GreenEST va consolida capacitățile agenților economici, îi va ajuta să progreseze în activitate prin implementarea modelului de economie circulară”, a declarat la eveniment ministrul Mediului, Iuliana Cantaragiu.

La conferință a fost făcută o prezentare introductivă a cadrului achizițiilor publice în domeniul economiei circulare în Republica Moldova, a proiectului P2GreenEST, inclusiv, a programelor și proiectelor de mediu ce necesită aplicarea soluțiilor inovatoare din partea sectorului privat.

Proiectul „Susținerea IMM-urilor sectorului economiei circulare din UE pentru participarea la sistemul achizițiilor publice din țările Parteneriatului Estic - P2GreenEST” este parte componentă a programului Uniunii Europene COSME (COS-PROUT-2020-2-03 „Susținerea întreprinderilor Europene pentru participare la achizițiile publice în țările din exteriorul UE”). El este implementat de către CCI a RM în comun cu parteneri din Armenia, Franța, România, Spania și Ucraina, în perioada 1 iulie 2021-31 decembrie 2023.

img21008063

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!