ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Politicile familiale din Republica Moldova trebuie ajustate, susțin experți UNFPA

13:11 | 28.10.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 28 oct. /MOLDPRES/. Politicile familiale din Republica Moldova trebuie ajustate la Directiva UE privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor și trebuie să devină mai prietenoase angajaților cu copii. Acestea sunt recomandările experților Fondului ONU pentru Populație (UNFPA) incluse într-un nou studiu, comunică MOLDPRES.

Potrivit unei analize a reglementărilor naționale prin prisma Directivei UE cu privire la reconcilierea vieții de familie cu cea profesională, realizată de UNFPA, în Republica Moldova se perpetuează modelul maternal de îngrijire a copiilor și al membrilor familiei și se atestă o abordare discriminatorie în raport cu bărbații, atunci când vine vorba despre îngrijirea copilului nou-născut. Femeile, de exemplu, au dreptul la concediu de maternitate indiferent de câți ani au lucrat, pe când bărbații își pot lua concediu de paternitate la nașterea copilului (14 zile lucrătoare) doar dacă au cel puțin 3 ani pe piața muncii.

Potrivit Analizei, legislația în domeniul muncii, asigurărilor sociale și răspunderii contravenționale necesită modificări în corespundere cu prevederile Directivei UE privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor. Sunt necesare mai multe oportunități pentru ca ambii părinți și îngrijitorii să poată beneficia de drepturi egale pentru alocarea timpului necesar membrilor familiei, în mod special copiilor sau celor cu probleme de sănătate.

Printre recomandările formulate de experți se numără stabilirea dreptului taților salariați la o indemnizație paternală indiferent de numărul de ani lucrați. O altă recomandare vizează aranjamente de muncă flexibile pentru salariații cu copii cu vârsta de cel puțin 8 ani și pentru salariații îngrijitori. Alături de concediul de paternitate și cel pentru creșterea copilului, aranjamentele de muncă flexibilă țintesc creșterea implicării taților în îngrijirea și educarea copiilor, inclusiv și în echilibrarea distribuirii și exercitării unor alte sarcini casnice.

Potrivit datelor studiului demografic “Generații și Gen”, realizat de UNFPA în 2020 pe un eșantion de 10 mii de persoane, sarcinile casnice continue să fie repartizate inechitabil între parteneri. Peste 82% din femei afirmă că întotdeauna sau de obicei sunt responsabile de pregătirea hranei, ponderea bărbaților fiind de zeci de ori mai mică.

Foto: UNFPA

img21008120

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!