ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chişinău s-a reunit Comisia moldo-ucraineană pentru utilizarea și protecția bazinului râului Nistru

11:09 | 29.10.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 29 oct. /MOLDPRES/. După o pauză de doi ani, Comisia moldo-ucraineană privind utilizarea stabilă și protecția bazinului râului Nistru s-a reunit într-o nouă ședință. La evenimentul, ce se desfășoară  în perioada 28-29 octombrie, participă membrii Comisiei - reprezentanți ai autorităților publice centrale din Republica Moldova și Ucraina, partenerii de dezvoltare, experți în domeniul gestionării resurselor de apă și reprezentanți ai societății civile, transmite MOLDPRES.

Secretarul de stat al Ministerului Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, a menționat în cadrul şedinţei că una din prioritățile Guvernului Moldovei este colaborarea cu țările vecine pentru a menține debitul apei și a reduce orice gen de impact asupra râurilor Nistru și Prut, dat fiind faptul că bunăstarea și sănătatea populației, precum și condițiile de mediu și economice, depind în mare măsură de aceste râuri transfrontaliere.  

„Republica Moldova a adoptat și implementat principiul bazinului de management al resurselor de apă și se află la prima etapă de implementare a planurilor de management al bazinului hidrografic, inclusiv al bazinului Nistrului. Necesitatea unei acțiuni concertate și a cooperării între Moldova și Ucraina este necesară pentru a atinge toate obiectivele și oportunitățile de implementare a acestor planuri. În acest sens, managementul durabil al bazinului fluviului Nistru, mai ales în context transfrontalier, rămâne o prioritate pentru noul Guvern, iar măsurile de implementare a acestuia au fost incluse în Planul de acțiuni al Executivului pentru 2021-2022”, a precizat oficialul.

Iordanov a reafirmat angajamentul ţării noastre pentru cooperarea eficientă, dialogul constructiv și asigurarea coerenței în promovarea politicii de cooperare transfrontalieră în domeniul gospodăririi resurselor de apă și al protecției apelor transfrontaliere ale Republicii Moldova.

Discuțiile din prima zi a ședinței s-au referit la aspectele prioritare legate de protecția Nistrului, rezultatele activității grupurilor de lucru din cadrul Comisiei, prezentarea unor rezultate ale proiectelor de asistență tehnică, inclusiv Studiul impactului social și de mediu al Complexului Hidroenergetic Nistrean (CHN).

Totodată, au fost dezbătute unele aspecte din proiectul Regulilor de exploatare a CHN, alte probleme actuale ale bazinului Nistrului. „Consolidarea colaborării în domeniul utilizării durabile a bazinului fluviului Nistru este unul dintre principalele obiective ale întrunirii Comisiei moldo-ucrainene”, potrivit Ministerului Mediului.

Comisia privind utilizarea stabilă și protecția bazinului râului Nistru activează în baza Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Cabinetul de miniştri al Ucrainei cu privire la colaborarea în domeniul protecției și dezvoltării durabile a bazinului râului Nistru, semnat la Roma, în 2012.

Foto: Ministerul Mediului

img21008157

img21008157

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!