ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Rezina a fost lansat un proiect moldo-slovac de asigurare cu canalizare

13:56 | 29.10.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 29 oct. /MOLDPRES/. În oraşul Rezina a demarat proiectul de îmbunătățire a calității vieții localnicilor, prin asigurarea accesului la sistemul de canalizare, susţinut de Slovacia. Conferința de lansare a întrunit ieri reprezentanți ai Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Senec-Pezinok (Slovacia), Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ministerului Mediului, Agenției de Dezvoltare Regională Centru, Primăriei Rezina, consilieri locali și rerezentanți ai societății civile, transmite MOLDPRES.

Scopul proiectului constă în îmbunătățirea calității vieții printr-un acces mai bun la sistemul de canalizare și creșterea gradului de conștientizare a epurării apelor uzate. Asistența se bazează pe două rezultate interconectate: sprijin pentru asigurarea infrastructurii de calitate în domeniul apei și canalizării - construcția unei părți a sistemului de canalizare în Rezina (3 390 m); lucru cu publicul  în vederea creșterii gradului de conștientizare privind tratarea apelor uzate și abordarea responsabilă a mediului.

„Un sistem de canalizare slab dezvoltat este unul dintre factorii care creează condiții sanitare inadecvate.  În Rezina, accesul la sistemul de canalizare este asigurat pentru 61% din populație, ceea ce nu este suficient pentru zona urbană. Scopul proiectului este de a conecta suplimentar 7,4%, ceea ce reprezintă 225 de gospodării (869 persoane). Proiectul contribuie şi la alte inițiative locale care vizează îmbunătățirea sistemelor de salubrizare (de exemplu, o nouă stație de epurare a apelor uzate). Conexiunea de canalizare construită și lucrul cu publicul vor permite o protecție îmbunătățită a solului, a apelor subterane și a râului Nistru”, indică ADR Centru.

Potrivit Evei Balazovicova, manager de proiect, reprezentant al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Senec-Pezinok, activitățile planificate în cadrul proiectului vin să întărească și mai mult relațiile de prietenie dintre cele două țări, dar și să sporească calitatea vieții locuitorilor din Rezina”. „Prin realizarea acțiunilor propuse, Slovacia va susține financiar cetățenii Republicii Moldova, și nemijlocit cei din regiune”, a spus sursa citată.

Valoarea totală a proiectului este de 218 020 de euro, mare parte din sumă fiind finanţare slovacă. De asemenea, 19 820 de euro este contribuţia Agenției de Dezvoltare Regională Senec-Pezinok. Durata de implementare a proiectului este planificată pentru octombrie 2021 - martie 2023.

Foto: ADR Centru

img21008172

img21008172

img21008172

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!