ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitoarea și jurnalista Luminița Dumbrăveanu își sărbătorește ziua de naștere

08:19 | 31.10.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 31 oct. /MOLDPRES/. Poeta, publicista și scenarista Luminița Dumbrăveanu, producătoare de film, laureată a mai multor premii literare, își sărbătorește astăzi cea de-a 50-a aniversare, informează MOLDPRES.

S-a născut la 31 octombrie 1971 în satul Corlăteni, raionul Râșcani. În 1993, a absolvit Facultatea de Jurnalistică a Universității de Stat din Moldova. Și-a continuat studiile la Facultatea de Drept a Universității Libere Internaționale din Moldova (2007-2009). A avut un stagiu la Institutul European pentru Mass-Media (Düsseldorf, Germania, 1997), un curs special de diplomație românească (Baia Mare, România, 2000) ș.a.

Potrivit ”Calendarului Național”, a activat în calitate de redactor-prezentator și corespondent special la Radio Moldova (1991-2001); prezentator de știri la „Telematinal”, Televiziunea Națională (1992-1993); corespondent la Radio France Internationale (RFI, serviciul român) pentru R. Moldova (2000-2006); consilier al președintelui Academiei de Științe a Moldovei (2009- 2011); realizator și moderator al emisiunii „Istoria în mișcare” la postul privat de radio „Vocea Basarabiei” (2011-2012); director-fondator al Studioului de filme și videoclipuri documentare „Flacăra Film” (2012-prezent). Este autoarea conceptului web-platformei FlacăraTV.md, care promovează personalități și valori autentice, arhive istorice, filmul, muzica, știința, cunoștințele enciclopedice în toate domeniile (2014-prezent).

Debutează în domeniul jurnalismului profesionist la Radio Moldova, cu un interviu luat poetei Leonida Lari (1990). Se afirmă ca realizator de emisiuni literar-artistice: „Viața literară”, „Dialoguri culturale”, „Univers poetic”, „Farul de luni”, „Radio satelit cultural”, duplexul radiofonic Chișinău-București „Podul de flori” (câteva ediții), „Diapazon” (pe Programul II – „Luceafărul”) (1991-1997). În anul 1998 lansează la Radio Moldova emisiunea „Focul din vatră”, primul program dedicat românilor de pretutindeni din Basarabia postbelică, la tribuna căruia sunt invitate personalități din Republica Moldova și de pe toate meridianele lumii. Este autoare a peste 500 de emisiuni radiofonice și circa 50 de publicații în presa de la Chișinău, Cernăuți, Botoșani, Iași, Baia Mare, Timișoara. Debutează editorial cu placheta de versuri „Clarviziunea orbului” (1996), urmată de alte două cărți de poezie: „Moartea ca certitudine” (1999) și „În Grădina Te Iubesc” (2014). În calitate de biograf al compozitorului Eugen Doga, lansează cartea-document „Eugen Doga: Muzica este prima și ultima mea iubire”, care cuprinde pagini necunoscute, dezvăluiri în premieră despre viața și activitatea artistică, publicistică, literară, politică a compozitorului Eugen Doga, precum și referințe, aprecieri ale elitei intelectuale din spațiul românesc și de peste hotare (2012).

Este coautor al monografiei Academiei de Științe a Moldovei „Eugen Doga. Compozitor, academician” (2007), al cărții-album „Eugen Doga. În oglinda clipelor” (2008, 2012). De asemenea, este coautor al proiectului în lucru „Români celebri pe mapamond: Dicționar enciclopedic”, alături de regretatul publicist și lingvist Vlad Pohilă. Este autoarea conceptelor „film enciclopedic” și „videoclip documentar”, a primului serial de documentare enciclopedică „100 de români celebri născuți în Moldova” și a primelor filme realizate: „Dimitrie Cantemir”, „Antioh Cantemir”, „Nicolae Milescu Spătaru” (2012), „Petru Movilă” și „Eugen Doga” (2013).

Luminița Dumbrăveanu a fost distinsă cu Premiul Fundației „Soros” – editarea cărții de debut „Clarviziunea Orbului” (1996), Premiul Tineretului pentru Literatură al Uniunii Scriitorilor şi al Primăriei municipiului Chișinău „pentru merite deosebite în domeniul literaturii” (2002), Premiul special al Academiei de Ştiinţe a Moldovei pentru inscripția de pe Monumentul Cărții de la Chișinău: „La început era Cuvântul...” (2010), Premiul Consiliului Uniunii Scriitorilor din Moldova „Relații Culturale” pentru cartea „Eugen DOGA: Muzica este prima şi ultima mea iubire” (2013) ș.a.

img21008190

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!