ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mai multe companii din mediul rural vor fi susținute în digitalizarea afacerilor

17:37 | 01.11.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 1 nov. /MOLDPRES/. Comitetul extern de supraveghere al Instrumentului de susținere privind digitalizarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ÎMM) a făcut astăzi totalurile celui de-al treilea concurs de proiecte investiționale. Acestea au fost depuse de companiile din Republica Moldova pentru îmbunătățirea sau transformarea procesului de afaceri prin utilizarea tehnologiilor digitale, transmite MOLDPRES.

Astfel, 18 afaceri vor beneficia de granturi în valoare de până la 200 de mii de lei fiecare, în suma totală de circa 3,3 milioane de lei. Banii vor fi alocați din fondurile Uniunii Europene (2,8 milioane de lei) și bugetul de stat (513 mii de lei). Implementarea proiectelor investiționale va genera investiții în economie de circa 7,2 milioane de lei și vor crea 137 de locuri de muncă. Până în prezent, prin intermediul acestui instrument de suport, 293 de companii autohtone au fost susținute financiar prin Granturi și Business Vouchere.  

“Apreciem interesul continuu al antreprenorilor pentru modernizarea proceselor de producție, a capacității de inovare și a strategiilor de marketing. Suntem convinși că utilizarea tehnologiilor informaționale și a celor digitale vor spori în mod semnificativ competitivitatea companiilor atât pe piața internă, cât și externă”, a declarat Andrei Cușcă, președintele Comitetului, șef de direcție în cadrul Ministerului Economiei.

În context, Iulia Costin, directorul general al Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), a subliniat că “prin susținerea digitalizării ÎMM, organizaţia și-a propus să stimuleze utilizarea noilor tehnologii digitale de-a lungul întregului proces de gestiune a afacerii, să instruiască antreprenorii în domeniul utilizării tehnologiilor informaționale, inclusiv implementarea platformelor de comerț electronic („e-Commerce”) și să ofere acces nelimitat la educație antreprenorială gratuită în mediul digital”.

Din totalul celor 18 companii aprobate spre finanțare, circa 17% sunt din domeniul prestări servicii, 33% - industria prelucrătoare, 39% - agricultură, 6% - practică activități în domeniul tehnologiilor informaționale și comunicații, 5% - construcții. În același timp, o treime (33%) din numărul total de companii sunt localizate în regiunea de Nord a țării, 39% - în Centru, iar 28% în regiunea de Sud și UTA Găgăuzia.

Instrumentul de susținere privind digitalizarea ÎMM este finanțat din bugetul de stat, suplinit din fondurile Uniunii Europene și GIZ Moldova cu suportul financiar al Guvernului Germaniei, fiind implementat de către ODIMM în parteneriat cu GoOnline al Asociației COR, Programul Startup Moldova dezvoltat de proiectul TEKWILL, cu susținerea Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), Suediei și UK aid.

Foto: ODIMM 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!