ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Autoritățile au monitorizat două proiecte zootehnice din nordul ţării

09:01 | 02.11.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 2 nov. /MOLDPRES/. Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Viorel Gherciu, împreună cu secretarul de stat, Iurie Scripnic, cu reprezentanții Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură și ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, au monitorizat recent două proiecte investiționale în sectorul zootehnic din raionul Dondușeni și municipiul Soroca, transmite MOLDPRES.

Conducerea MAIA și-a început vizita de lucru la o întreprindere specializată în producerea și comercializarea ouălor și a cărnii de pasăre din localitatea Târnova, r-nul Dondușeni, care a beneficiat de suport și consultanță din partea statului și a fondurilor europene.

„Întreprinderea avicolă a reușit pe parcursul anilor 2014-2020 să realizeze investiții rezonabile pentru dezvoltarea sectorului. Astfel, întreprinzătorul a achiziționat tehnică agricolă, a renovat ferma, a procurat utilajul necesar procesului de abatorizare a păsărilor ș.a. Totalul investițiilor depășește suma de 15 milioane de lei, dintre care 3,2 milioane de lei este contribuția statului prin prisma politicii de subvenționare”, a declarat Viorel Gherciu.

Ulterior, oficialii au întreprins o vizită în localitatea Visoca, raionul Soroca, la o fermă specializată în creșterea bovinelor pentru producerea laptelui. Pe parcursul anilor 2015-2021, ferma zootehnică a beneficiat de subvenții post-investiționale de 4,2 mln lei și de plăți directe per cap de animal în sumă de aproape un milion de lei.

„Este îmbucurător faptul că în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, fermierul demonstrează reziliență și își continuă activitatea, care 60 la sută este bazată pe fluxul obținut din subvenții. Grație investițiilor din partea statului, a fost favorizată modernizarea, mecanizarea și automatizarea proceselor tehnologice. Investițiile subvenționate au fost redirecționate spre renovarea tehnologică a fermei prin achiziționarea echipamentelor pentru furajare, muls și păstrarea laptelui, precum și a softului de monitorizare a cirezii”, a estimat, la rândul său, secretarul de stat Iurie Scripnic.

 Foto: MAIA

img21008238

img21008238

img21008238

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!