ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova s-a alăturat Declarației liderilor de la Glasgow privind pădurile și utilizarea terenurilor

17:25 | 02.11.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 2 nov. /MOLDPRES/. În cadrul Conferinței de la Glasgow (Marea Britanie) privind schimbările climatice, Republica Moldova s-a alăturat Declarației liderilor privind pădurile și utilizarea terenurilor, susținută de mai mult de o sută de țări semnatare, în intenția de a opri defrișarea până în anul 2030, relatează MOLDPRES.

Printre semnatarii Declarației se numără statele membre ale Uniunii Europene, Ucraina, Turcia, SUA, Canada, Japonia, Federația Rusă și altele, a precizat Biroul de presă al MAEIE.

Prin această declarație, țările se angajează să promoveze dezvoltarea durabilă la scară globală, inclusiv gestionarea și utilizarea durabilă a pădurilor și să consolideze economiile locale. Împădurirea, totodată, este un obiectiv major al nostru pe termen mediu și lung, Moldova considerând că această cooperare este importantă pentru atingerea obiectivelor internaționale legate de păduri. 

Liderii mondiali au convenit implementarea și, la necesitate, reproiectarea politicilor și programelor agricole pentru a stimula agricultura durabilă, a promova securitatea alimentară și a aduce beneficii mediului. 

Totodată, este reafirmat angajamentul internațional pentru a crește semnificativ finanțarea și investițiile dintr-o mare varietate de surse publice și private, îmbunătățind în același timp eficiența și accesibilitatea acestora pentru a permite gestionarea durabilă a suprafețelor împădurite, conservarea și restaurarea pădurilor și sprijinul pentru comunitățile locale. 

La nivel național există un acord unanim că un program de împădurire ar aduce beneficii cetățenilor prin crearea locurilor de muncă în zona rurală, îmbunătățirea productivității agricole și diminuarea eroziunii solului, atenuarea impactului schimbărilor climatice la nivel local, purificarea aerului și protejarea apelor.

Foto: MAEIE

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!