ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție a Bienalei Internaționale de Gravură Contemporană din Iași a fost inaugurată la Chișinău

19:35 | 02.11.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 2 nov. /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost inaugurată astăzi expoziția Bienalei Internaţionalei de Gravură Contemporană N-E, ediţia a IV-a, Iași, 2021, informează MOLDPRES.

În debutul manifestării, directorul adjunct al instituției-gazdă, Lucia Postică a menționat că Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iași, în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iaşi, Muzeul Naţional de Artă al Moldovei din Chișinău, Casa de Cultură a municipiului Iași „Mihai Ursachi” și Fundația „Izvor”, derulează în perioada  28 iulie - 15 noiembrie curent, proiectul Bienala Internaţională de Gravură Contemporană N-E, ediția a IV-a, Iași, 2021, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) român.

Potrivit sursei citate, BIGC - Bienala Internaţională de Gravură Contemporană N-E, ediţia a IV-a, Iași, 2021 are ca obiectiv creșterea vizibilității artei ieșene pe plan local, național, regional și internațional, îmbogățirea experiențelor socio-culturale, promovarea principiilor și valorificarea în scopuri educative a învățământului artistic universitar și postuniversitar.

La rândul său, Valentina Druțu, directorul Muzeului de Artă din Iași a afirmat că concursul din cadrul acestui proiect, desfășurat exclusiv online, a fost deschis pentru artiştii plastici profesionişti, studenţi din anii terminali şi masteranzi ai instituţiilor de învăţământ superior artistic, din ţară şi din străinătate. Astfel, dintr-un număr de 465 de lucrări au fost selectate, în urma jurizării, 202 creații artistice ce aparțin unui număr de 166 artiști din 40 de țări din întreaga lume. Lucrările premianților și nominalizaților acestei ediții sunt imprimate și prezentate în spațiul expozițional exterior al Casei de Cultură a municipiului Iași „Mihai Ursachi” în perioada 19 octombrie - 5 noiembrie.

De asemenea, din 19 până pe 30 octombrie, pe simezele Muzeului de Artă de la Palatul Culturii din Iași a fost organizată expoziția lucrărilor artiștilor premianți ale edițiilor anterioare ale Bienalei. Tot în acest cadru a avut loc lansarea expoziției virtuale pe site-ul www.bigciasi.ro, precum și a catalogului expoziției.

Acest proiect expozițional prezintă tendințele actuale și preocupările artiștilor graficieni la nivel internațional și oferă posibilitatea descoperirii diferitelor tehnici și curente artistice specifice acestei ramuri a artelor vizuale. Ediția din acest an propune diverse activități destinate publicului larg, un exemplu fiind atelierele de inițiere în arta gravurii. O ultimă etapă a acestei ediții a IV-a se va desfășura intre 2 și 14 noiembrie, la Muzeul Național de Artă al Moldovei prin prezentarea expoziției Bienalei Internaţionale de Gravură Contemporană N-E, ediția a IV-a, Iași, 2021.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!