ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Managerii de biblioteci au trasat prioritățile profesionale pentru anul 2022

18:01 | 03.11.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 3 nov. /MOLDPRES/. Sute de bibliotecari din întreaga țară au participat la cea de-a 26-a ediție a Forumului Managerilor din cadrul Sistemului Național de Biblioteci, care s-a desfășurat astăzi în format online, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Elena Pintilei, directorul general al Bibliotecii Naționale, a ediția din acest an a avut drept generic „Consolidarea relațiilor dintre bibliotecă și comunitate: premisă pentru dezvoltare și existență în timp".

Evenimentul a fost organizat de către Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Consiliul Biblioteconomic Național cu susținerea Ministerului Culturii.

Potrivit sursei citate, în cadrul Forumului au fost discutate probleme cu referire la tendințele domeniului biblioteconomie și științele informării și au fost stabilite Prioritățile Anului Biblioteconomic 2022. Astfel, pentru anul viitor au fost identificate următoarele priorități profesionale: reașezarea activității bibliotecii și a proceselor funcționale în conformitate cu noul cadru legislativ și de reglementare; ajustarea serviciilor bibliotecare agendei ONU 2030: dezvoltarea capacităților; aprofundarea rolului bibliotecii de garant al memoriei locale; promovarea recomandărilor UNESCO privind Știința Deschisă; impactul bibliotecii asupra comunității: studiere, valorificare și diseminare.

Anul trecut, Forumul managerilor din cadrul sistemului național de biblioteci, ediția a 25-a a avut drept generic „Identitatea bibliotecii în noua normalitate: tendințe și priorități 2021”. Atunci au fost discutate  subiecte ce țin de tehnologiile informaționale în activitatea bibliotecilor, incluziunea digitală a personalului de specialitate din biblioteci, promovarea lecturii în condiții de criză pandemică, rolul bibliotecilor în domeniul Științei Deschise.

img21008315

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!